Evenimentul Zilei > Actualitate > Virusul cu forţă de uragan
Virusul cu forţă de uragan

Virusul cu forţă de uragan

Se îngroaşă gluma cu virusul de 1 aprilie. Se pare că deja celebrul Conficker C a infectat între cinci şi zece milioane de computere şi va prelua controlul acestora mâine.

Directorul unei companii de IT din New York, Don DeBolt, avertizează că, dacă un computer principal va prelua controlul tuturor calculatoarele infectate, rezultatele ar fi groaznice.

Spre exemplu, administratorul acelui computer îţi va putea şterge fişierele sau, mai rău, afla parole sau informaţii în legătură cu datele bancare personale. Mai mult, prin puterea oferită de milioanele de calculatoare din "subordine", ar putea distruge sau închide temporar site-uri.

Se pare că a fost creat în Europa de Est

DeBolt consideră însă că ţinta ar putea fi determinarea utilizatorilor de internet să cumpere produse de software contrafăcute. CNN scrie că virusul este în aşa fel creat încât "elimină concurenţa". Pe scurt, el împiedică declanşarea actualizărilor (update-uri) automate ale Windows-ului.

Se pare că programul care conţine virusul a fost creat în Europa de Est, într-un stat din afara Uniunii Europene. "Dacă nu vor deschide gura, nu vor fi prinşi niciodată", este stimarea pesimistă a lui Patrick Morganelli, vicepreşedinte al firmei Enigma Software, care a vorbit despre şansele de a identifica maleficul creator al virusului.

Cum ştiu dacă am virusul?

DeBolt spune că trebuie mai întâi să verifici dacă, în luna martie, Windows-ul şi-a făcut obişnuitele "automatic updates". Microsoft îşi sfătuieşte clienţi ca, în cazul în care cred că PC-ul sau laptopul său a fost infectat, să acceseze site-ul http:/safety.live.com.

Recompensă "grasă" de la Microsoft

Motivate de o recompensă oferită de Microsoft, în valoare de 250.000 de dolari, mai multe companii încearcă să blocheze acţiunile virusului.

"Ne-ar plăcea să îi prindem pe băieţii răi. Suntem ca foştii hackeri, care vor să prindă alţi hackeri. Pentru noi, e o modalitatea de a ne creşte prestigiul", spune reprezentantul uneia dintre firmele care luptă pentru banii Microsoft şi faimă, Alvin Estevez.

CITIŢI ŞI:

Virusul de 1 Aprilie

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: