Vinul roşu, "viciul" care prelungeşte tinereţea

Vinul roşu, "viciul" care prelungeşte tinereţea

"Excesul" de antioxidanţi din vinul roşu are efect de întinerire şi menţine inima şi creierul sănătoase. Studiile au demonstrat că poate prelungi şi viaţa bolnavilor de cancer.

Un pahar cu vin este noua injecţie cu botox. Şi, în plus, scut împotriva bolilor cardiovasculare, cancerului şi a demenţei. Antioxi danţii denumiţi polifenoli (resveratrol) sunt secretul care anihiliează radicalii liberi, vinovaţi de îmbătrânire şi afecţiunile derivate. "Un pahar de vin pe zi este un "viciu" sănătos. Depăşirea normei are efect invers însă", atrage atenţia nutriţionistul Luiza Pîrvu.

Totuşi, vinul alb nu se ridică la înălţimea celui roşu, fiind mai sărac în antioxidanţi, la fel cum vinurile europene au o cantitate mai mare de polifenoli decât sortimentele americane.

Vinul roşu previne blocarea vaselor de sânge

Vinul roşu ţine cardiologul la distanţă. O demonstrează două studii, publicate în WebMD. Cercetătorii germani de la Universitatea din Ulm au demonstrat că antioxidantul care se găseşte în seminţele şi pieliţa strugurilor roşii funcţionează ca un scut împotriva bolilor cardiovasculare, cancerului, diabetului şi tulburările neurovegetative, precum Alzheiemer.

Testele de laborator au demonstrat că resveratrolul inhibă înmulţirea celulelor grase şi, de asemenea, activează sirtuina, o proteină care are efect antiinflamator, odată cu reducere obezităţii şi a altor boli metabolice reducându- se şi riscul cardiac.

De asemenea, cercetătorii de la Institutul Tehnologic din Haifa, Israel, au demonstrat că vinul roşu îmbunătăţeşte sănătatea va selor de sânge, normalizează tensiunea arterială, prevenind blocarea arterelor. "100-150 de ml pe zi au acţiune benefică asupra inimii, însă trei pahare de vin roşu au efect invers, cresc pulsul şi tensiunea arterială. Vinul alb nu are aceleaşi efecte benefice, dar e o alternativă bună pentru hipertensivi şi pentru cei care suferă de tahicardie", explică cardiologul Luminiţa Iliuţă.

Creşte performanţele intelectuale

Deşi alcoolul erodează creierul odată cu înaintarea în vârstă, cei care consumă regulat vin roşu au un risc mai mic de a face Alzheimer, potrivit unui studiu norvegian publicat în "Acta Neurologica Scandinavica".

Cercetătorii au studiat timp de şapte ani obiceiurile a peste 5.000 de femei şi bărbaţi. În final, cei care au băut vin au obţinut performanţe mai bune la testele cognitive decât cei care nu au obişnuit deloc să bea alcool.

Cercetătorii pun aceste efecte binefăcătoare pe seama conţinutului sporit de antioxidanţi şi microelemente, care previn apariţia tumorilor.

STUDIU

Reduce riscul de recidivă a cancerului

Vinul protejează împotriva cancerului limfatic. Au demonstrat-o cercetătorii de la Universitatea din Yale, care au studiat timp de opt ani peste 500 de femei bolnave de această maladie. La finalul studiului, a fost demonstrat că trei sferturi dintre femeile care au consumat cel puţin 12 pahare de vin roşu de-a lungul vieţii şi-au prelungit viaţa cu cinci ani de la diagnosticare.

Spre deosebire de abstinenţi, bolnavii care au consumat vin roşu timp de 25 de ani au risc cu 26% mai mic de a recidiva în cinci ani de la diagnostic şi un risc cu 33% mai mic de a muri mai devreme de cinci ani. 35% dintre cei care nu au consumat alcool niciodată au murit în cinci ani de la diagnostic, în timp ce 30% dintre cei care au consumat vin cu moderaţie de-a lungul vieţii au murit mai devreme de cinci ani de la diagnostic.

Ne puteți urmări și pe Google News