Vîntu câştigă prima bătălie cu "statul slab"

Vîntu câştigă prima bătălie cu "statul slab"

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti i-au dat dreptate patronului trustului Realitatea-Caţavencu, care contestase în instanţă dispoziţiile unui control derulat de fisc.

În "războiul" dintre grupul Realitatea-Caţavencu şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Ovidiu Vîntu a câştigat miercuri prima repriză. Pentru omul de afaceri, care le recomanda anul trecut românilor să-şi "întărească statul", miza acestui conflict este suma de 160 de miliarde de lei (3,8 milioane de euro), avansată de inspectorii fiscali drept pagubă adusă de Vîntu bugetului statului. Cifrelor li se adaugă un ping-pong al declaraţiilor, în care Realitatea Media se prezintă drept victimă a unui "control dirijat politic", iar ANAF-ul se dezice de orice acţiune revanşardă şi invocă atribuţiile dobândite prin lege.

Primele reacţii după ce instanţa judecătorească a înclinat balanţa în favoarea lui SOV: oamenii lui savurează victoria, în timp ce conducerea ANAF a intrat în silenzio stampa.

"E primul pas care ne dovedeşte nevinovăţia"

Dacă, până în urmă cu două zile, singura operaţiune financiară care putea fi derulată prin intermediul companiei Realitatea Media era plata salariilor angajaţilor, acum SOV şi-a recăpătat autoritatea deplină asupra conturilor firmei.

Curtea de Apel Bucureşti a decis că sechestrul asiguratoriu pe care inspectorii ANAF l-au insituit asupra conturilor societăţii nu are suport legal şi a dispus ridicarea lui. În plus, prin sentinţa pronunţată miercuri de judecători s-a dispus şi suspendarea executării silite a bunurilor aflate în patrimoniul firmei.

Dragoş Nedelcu, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Realitatea Media, nu a vrut să comenteze prea mult victoria companiei pe care o supervizează. Întrebat ce însemnătate are decizia magistraţilor, a replicat sec: "E primul pas care ne dovedeşte nevinovăţia şi arată că Realitatea Media şi-a onorat toate obligaţiile pe care le are faţă de instituţiile statului".

Reticenţa afişată de omul de încredere al lui Sorin Ovidiu Vîntu e motivată de faptul că decizia de miercuri a instanţei încheie doar o etapă a "războiului" purtat cu instituţia condusă de Sorin Blejnar.

"În momentul în care se finalizează un control fiscal şi se constată abateri de la lege, inspectorii instituie sechestru asupra unor conturi şi bunuri ca o garanţie că acestea nu vor fi disponibilizate. În cazul în care se pune în aplicare executarea silită, agenţia de control poate retrage bani automat din conturile respective sau poate vinde bunurile, pentru acoperirea daunei descoperite", a detaliat un expert fiscal paşii făcuţi de ANAF.

Măsură provizorie

Potrivit legii, compania vizată de controlul fiscal are posibilitatea de a protesta faţă de concluziile inspectorilor şi de a cere o reevaluare a situaţiei. Până la soluţionarea contestaţiei, care reprezintă o măsură administrativă şi e gestionată tot în interiorul ANAF, sechestrul continuă să producă efecte şi doar o hotârâre judecătorească îl poate suspenda.

"Decizia magistraţilor de la Curtea de Apel e doar o măsură provizorie. Astfel, până la soluţionarea contestaţiei, care ar fi trebuit făcută în 45 de zile, termen care cu siguranţă va fi depăşit, Vîntu are din nou acces la conturile firmei. E posibil să piardă contestaţia, şi fiscul chiar să-i impute cele 160 de miliarde de lei, sau e posibil să câştige. Cert e că în momentul de faţă a reuşit să suspende executarea silită", ne-au declarat surse apropiate litigiului.

Lanţul acuzaţiilor

Contestaţia soluţionată miercuri a fost introdusă în instanţă pe 23 iunie, la o zi după ce inspectorii ANAF au finalizat controlul demarat în septembrie 2009. Concluziile preliminare: o pagubă de 160 de miliarde de lei generată de jonglerii financiare care vizau încheierea a nenumărate contracte ilegale şi sustragerea de la plata taxelor către stat.

Ceea ce ar fi trebuit să fie o verificare de rutină a degenerat într-un maraton al acuzelor. Conducerea postului de televiziune l-a acuzat pe Sorin Blejnar că e un executant al ordinelor lui Emil Boc, care se răzbună pentru că ziariştii trustului critică activitatea guvernului.

Replica: oficialii ANAF au transmis printr-un comunicat de presă că, de fapt, oamenii lui Vîntu şi-au tăiat singuri craca de sub picioare, când au cerut o rambursare de TVA, prilej cu care inspectorii fiscali au descoperit un hăţiş de infracţiuni economice, în care statul era singura victimă.

"Din datele de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în luna august 2009, societatea (n.r. - Realitatea Media) figura în procedură de deschidere a insolvenţei, fapt ce constituie element de risc fiscal ridicat, iar pe cale de consecinţă rambursarea TVA se realizează după efectuarea inspecţiei fiscale", explicau oficialii ANAF demararea controlului fiscal.

Ne puteți urmări și pe Google News