Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Vindecătorul, moaşă comunală
Vindecătorul, moaşă comunală

Vindecătorul, moaşă comunală

Am primit, prin bunăvoinţa unui coleg de la spital, un costum de chirurg. Pantaloni, halat cu mâneca scurtă, şlapi de piele, aşa cum se poartă în sălile de operaţii.

Toate astea erau roşii, culoarea mea preferată. Îmi stă foarte bine în roşu. În această percutantă tentă mă prezint şi pe terenul de tenis.
Am ajuns la cabinet şi m-am costumat. Aveam o stare de spirit extraordinară. Abia aşteptam primii pacienţi. Curios cum haina schimbă omul. Nu spun că îl face pe om dar îi conferă o anumită prestanţă.
Consult jumătate de oră plin de optimism, când uşa cabinetului se deschide brusc şi intră un domn panicat.
– Ce s-a întâmplat, măi Costele?
– Veniţi repede, domn doctor, că naşte Maria.
– Cum să nască, băh? La ecografie a ieşit că abia în trei săptămâni e termenul.
– Nu ştiu, domn doctor. De aseară are dureri.
– I s-a rupt apa?
– Ce e aia?
– S-a pişat pe ea, băh?
– Nu ştiu. Veniţi repede!
Las totul. Iau cu mine geanta de urgenţe şi ne urcăm în Volvo. Conduc prudent pentru că drumul are multe gropi, în care primăria a turnat pietriş. Există riscul de a îmbrăţişa ceva pomi de pe margine. Durează cam zece minute. Ajungem la casa omului.
Sărăcia e cuvântul de ordine. Tipul ăsta are patru copii, cel mai mic de doi ani. Nu munceşte  nicăieri constant, trăieşte din alocaţii şi din ceea ce îi mai dau vecinii milostivi.
Mă rog, deviez din nou. Intrăm în curte. Patru babe stafidite mă întâmpină, făcându-şi cruce.
– Unde e Maria, mătuşilor?
– E în grajd, domn doctor.
– Dar ce dracu face acolo?
– Nu ştim, a încercat să meargă la WC şi nu a mai ajuns.
– Bun, mă duc să văd ce e cu ea. Aduceţi nişte cearşafuri, albe, curate, o sticlă de spirt şi ceva pleduţuri pentru ăsta mic. Naşte cu mine.
Lumea se conformează. Intru în grajd. Femeia e întinsă pe jos, cu fusta suflecată, apăsându-se pe burtă. Îmi pun mănuşile pe mâini şi o examinez. Copilul era deja pregătit. Căpuşorul era trecut de segmentul inferior. Rag la Costel.
– Băh, sună şi tu la salvare şi spune că am o naştere în grajd. Dă telefonul pe difuzor să aud şi eu ce spun ăia.
Ăsta se conformează. Răspuns de la 112:
– Nu avem maşină în staţie. E plecată cu pacienţii la dializă. Dar ce are, domnul doctor, dacă asistaţi o naştere?
– Sunt în grajd, draga mea. O fac pe moaşa. Când vin de la dializă să îi trimiţi de urgenţă încoace. Da?
Închid telefonul şi duc la capăt naşterea. La o ultimă contracţie, fiind între picioarele parturientei, sunt împroşcat cu sânge şi rahat în plină figură. Stăpânirea mea de sine, a făcut să nu scap copilul. Morţii mă-sii! Pe costumul meu nou…
Iau două feşe, le răsucesc, le bag în spirt şi leg strâns cordonul ombilical.
Îl secţionez. Pun un cearşaf pe jos şi aşez copilul acolo. Îl şterg, îl aspir şi îi trag o palmă la fund. Ăsta urlă. Se colorează frumos în roz. Îi execut o vitamina K, îl pun în braţele unei babe, căreia îi dau ordin să o şteargă în casă la cald şi mă apuc de mamă. Stau cu mâna pe burta ei douăzeci de minute şi într-un final delivrează placenta.
Bag o nouă pungă glucoză pe venă şi o las în grija babelor. Intru în casă, să verific nou născutul. Era deja înfăşat, stropit cu apă sfinţită şi dormea adânc.
Sunt în ultimul hal de murdar. Costumul meu roşu e plin de tot felul de secreţii. Am bucuria de a fi adus pe lume un copil, într-un grajd. A născut o femeie numită Maria, nu la fel de celebră ca altă Marie, dar la fel de frumoasă în calităţile ei de mamă.
Şi când te gândeşti că mă luam la mişto, spunând gravidelor: cea mai sigură şi ieftină metodă de a te sinucide este să naşti cu mine…
Vindecătorul este medic si scriitor din Suceava.
Citiți și alte opinii de același autor:

  • Copilul, mortul şi Vindecătorul
  • Gladiatorul comunal
  • Eşti băsist, băh!!!

Detalii despre proiectul VOCILE DREPTEI:

  • VOCILE DREPTEI: Un nou pol de opinii şi dezbateri pe evz.ro

În fiecare zi veţi avea ocazia să vă întâlniţi, pe evz.ro, cu autori cunoscuţi care vor explica, promova şi dezbate un set de idei care poate să stea la baza unei noi viziuni pentru viitorul României.
Opiniile pe care le veţi regăsi şi comenta în rubrica „VOCILE DREPTEI”, sunt menite să creeze publicului larg o imagine cât mai clară asupra prezentului, o înţelegere mai bună a trecutului şi o perspectivă pentru viitor.
Urmăriţi aici TOATE editorialele şi dezbaterile din proiectul VOCILE DREPTEI!

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: