Videanu: „Gruparea malefică” Blaga-Videanu-Berceanu nu există, ci este o „eroare mediatică”

Videanu: „Gruparea malefică” Blaga-Videanu-Berceanu nu există, ci este o „eroare mediatică”

Guvernul are un deficit de încredere şi credibilitate nu de performanţă, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu.

Potrivit acestuia, obsesia pentru tripleta BVB (Blaga,Videanu, Berceanu – n.r.) nu lăsa loc la alte aprecieri.

„Acea obsesie «BVB», care nu este Bursa de Valori Bucureşti, nu lăsa loc la alte aprecieri. Eu regret să vă spun, mă uit mai mult pe National Geographic şi pe Discovery, nu pe ... şi acolo nu vedeam. V-aş recomanda să judecaţi oamenii după fapte, nu după vorbe”, a afirmat Videanu.

Potrivit acestuia, aşa-zisa „grupare malefică” BVB nu există, ci este o „eroare mediatică”. „Cel puţin din punctul meu de vedere sunt create premisele de a nu continua, din punct de vedere mediatic, cu această eroare. Din punctul meu de vedere nu a existat niciodată o grupare malefică, dar face puteţi face orice combinaţii doriţi, vocabularul limbii române are destule litere”, a mai pus fostul ministru. Cel mai mare regret şi cea mai mare realizare El a adăugat că regretul său cel mai mare este că nu a reuşit să înfiinţeze în timpul propus cele două companii energetice integrate, Electra şi Hidroenergetica.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este obligatoriu să urgentăm acest proces, altfel există riscuri în sistemul naţional”, a adăugat Videanu. El a mai spus că succesorul lui, Ion Ariton, va trebui să continue programele începute la minister, care sunt ale partidului şi ale guvernului.

Întrebat care este cea mai mare realizare a sa în timpul celor doi ani de mandat, Videanu a spus: „o cantitate de 2.000 de megawaţi de energie regenerabilă cu contract de racordare la reţea”, explicând că meritul său a fost că a stimulat Transelectrica în acest sens.

În plus, „am deschis uşa ministerului în fiecare dimineaţă la ora 7, înaintea tuturora”, a adăugat, râzând, fostul ministru.   Despre Ariton: „De ce să-l stigmatizăm?” Videanu i-a luat apărarea lui Ariton, care a fost cercetat într-un dosar penal - soldat cu neînceperea urmăririi penale - legat de gestiunea Petrom Sibiu, unde a fost director comercial, ocupând prima pagină a ziarelor în 2002: „Domnul Ariton nu are niciun dosar penal. Nu a fost implicat sub nicio formă în acel proces legat de stocuri la Petrom, unde, nu s-au constatat pierderi, ci chiar surplus. Care e controversa? A fost o suspiciune la adresa unei instituţii, nu a unui om. De ce să-l stigmatizăm?”

Întrebat de jurnalişti dacă Ariton a fost numit la propunerea lui, Videanu a spus că „nu numai. Ariton este un foarte vechi om de partid, îi ştiu competenţele”. 

"Am vrut demult să mă retrag de la minister"

În ultimele sale ore la Ministerul Economiei, Adriean Videanu a susţinut o conferinţă de presă în care a reiterat ideea că s-a retras din Guvern pentru a ajuta partidul. Mai mult, democrat-liberalul susţine că intenţiona să părăsească Executivul încă de la începutul acestui an. "Am intenţionat să iau această decizie cu mult înainte. Prin luna ianuarie-februarie i-am înştiinţat pe şeful statului şi primul-ministru, pentru că în PDL e o problemă care ţine şi de funcţionarea partidului. Acest partid are nişte resurse extraordinare şi acest lucru a fost demonstrat în timp", a spus Videanu, adăugând şi ce planuri de viitor are la PDL. "Ce îmi doresc este să recoagulez comisiile de specialitate ale PDL, în principal cele economice, şi să realizăm un program de relansare care să ajute Guvernul", a continuat fostul ministru. El a mai spus că era obligaţia lui de a renunţa la minister şi de a participa la credibilizarea actului parlamentar.