Victoria NULAND, la CHIȘINĂU: Relațiile dintre SUA ȘI MOLDOVA sunt „mai puternice decât oricând”

Victoria NULAND, la CHIȘINĂU: Relațiile dintre SUA ȘI MOLDOVA sunt „mai puternice decât oricând”

Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, efectuează, azi, o vizită de lucru la Chişinău, la aproape o lună de la vizita premierului, Iurie Leancă, la Washington, unde a fost lansat dialogul strategic moldo-american, relatează agenţiile de presă de peste Prut.

UPDATE ora 15.30: Victoria Nuland a dat asigurări, în cadrul întrevederii cu preşedintele Nicolae Timofti, că SUA rămân angajate pe deplin în susţinerea aspiraţiilor Republicii Moldova de a deveni un stat prosper şi democratic în cadrul unei Europe unite, potrivit corespondentului Agerpres. Victoria Nuland l-a informat pe preşedintele Timofti că SUA au în vedere să intensifice programele de dezvoltare destinate diferitelor domenii din Republica Moldova, potrivit unui comunicat al administraţiei prezidenţiale de la Chişinău. Totodată, ea a adăugat că relaţiile dintre Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii sunt în prezent „mai puternice ca oricând”.

Cei doi oficiali au discutat, pe larg, despre criza politică din regiune şi eforturile pe care le întreprinde comunitatea internaţională pentru detensionarea situaţiei create. Nicolae Timofti şi Victoria Nuland au făcut un schimb de păreri despre evoluţiile din regiunea transnistreană şi eficienţa formatului de negocieri 5+2. Victoria Nuland a discutat şi cu premierul Iurie Leancă despre relaţiile bilaterale, sprijinul american în efortul de modernizare a Republicii Moldova, reglementarea transnistreană şi evoluţiile regionale, potrivit unui comunicat al guvernului. 

Leancă a menţionat că vizita Victoriei Nuland se înscrie perfect în Dialogul Strategic dintre SUA şi Republica Moldova, pe care l-a lansat la începutul lunii martie, la Washington, împreună cu secretarul de stat american, John Kerry.

Ne puteți urmări și pe Google News

Părţile au abordat şi aspecte ce vizează asistenţa din partea guvernului american pentru proiecte de modernizare, inclusiv pentru a face frontiera Republicii Moldova mai transparentă şi mai eficientă.     Kerry și Lavrov despre Transnistria Secretarul de Stat american, John Kerry, şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care se vor întâlni, în această seară, la Paris, ar putea aduce în discuţie şi problema transnistreană, în contextul situaţiei din Ucraina, a declarat la Chişinău Victoria Nuland. Ea a reiterat sprijinul SUA pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, precizând că Washingtonul îşi doreşte soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean. „Se aşteaptă că vor fi discutate şi tensiunile de aici (din regiunea transnistreană) şi SUA vor pune accentul pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi pe soluţionarea problemelor dintre Chişinău şi Tiraspol pe cale diplomatică”, a declarat Nuland.

Ea a precizat că Lavrov şi Kerry se vor întâlni în contextul relaţiilor ruso-ucrainene. Totodată, a criticat „ocuparea peninsulei Crimeea„ de către Federaţia Rusă şi a apreciat poziţia Chişinăului în privinţa situaţiei din Ucraina. „Suntem mândri că am fost împreună chiar la Adunarea Generală a ONU, condamnând ocuparea rusească a Crimeii şi vorbind în apărarea supremaţiei legii şi a respectării integrităţii teritoriale a Ucrainei”.

Nuland a exprimat sprijinul pentru continuarea reformelor în Republica Moldova şi apropierea de UE. „Nu este întâmplător că mă aflu aici pentru a accentua sprijinul american pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, dreptul de a alege viitorul său, iar SUA susţin traiectoria aleasă de Republica Moldova de a consolida relaţiile cu Europa”, a declarat Nuland.

Ea a mai îndemnat autorităţile de la Chişinău să continue lupta cu corupţia, „care este un ucigaş al democraţiei”, şi a anunţat că SUA vor acorda 10 milioane de dolari pentru securizarea graniţelor Republicii Moldova. Diplomatul american este însoţit de adjunctul asistentului secretarului Apărării, Evelyn Farkas, şi de directorul pentru politici din cadrul Comandamentului forţelor SUA din Europa, generalul-maior Randy Kee.

Victoria Nuland a fost primită de preşedintele Nicolae Timofti, anterior ea purtând discuţii cu prim-ministrul Iurie Leancă şi cu şefa diplomaţiei moldovene, Natalia Gherman. Cu această ocazie, au fost abordate subiecte legate de dezvoltarea relaţiilor moldo-americane în contextul dialogului strategic, precum şi procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, problema transnistreană şi evoluţiile din regiune, potrivit Agerpres.

La finalul vizitei sale la Chişinău, Victoria Nuland va susţine o conferinţă de presă comună cu şefa diplomaţiei moldovene, Natalia Gherman.