Victor Ponta a găsit un înlocuitor pentru procurorul-şef Daniel Morar. Surse din PSD susţin că acesta vrea să-l pună la şefia DNA pe unul dintre partenerii săi de raliuri, procurorul DIICOT Marian Drilea. La şedinţa de Guvern de la sfârşitul săptămânii trecute, Victor Ponta i-a cerut public ministrului PNL al Justiţiei, Mona Pivniceru, să demareze procedurile de numire a unui nou procuror general şi al unui nou şef la DNA.
Mandatul lui Morar la conducerea DNA a expirat în luna august şi a fost prelungit, prin delegare, cu şase luni. Drilea, propus de Ponta să-i ocupe locul, are un trecut controversat. El a fost pus sub acuzare într-un dosar de falsificare a unor documente DGIPI. Ponta şi Drilea au aceeaşi pasiune pentru viteză şi au participat împreună, în ultimii cinci ani, la zeci de curse în campionatul naţional de raliuri. Ponta este copilotul lui Edwin Keleti, iar Drilea este copilotul lui Lucian Boroianu.
La sfârşitul anului trecut, cei doi erau aliniaţi la start, la Raliul Moldovei. Drilea este în prezent procuror la DIICOT- Serviciul Teritorial Braşov. De altfel, CSM a decis încă din 10 iulie 2012, ca acesta să predea la Bucureşti, la Institutul Naţional al Magistraturii, disciplinele Drept penal şi Drept procesual penal. Astfel, Drilea a făcut un pas important pentru a fi alături de Victor Ponta şi este pregătit să preia conducerea DNA atunci când va fi cazul.
Marian Drilea este cercetat de Parchetul General pentru fals în înscrisuri într-un dosar privind şantajarea lui Ioan Gliga, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov. Dosarul a explodat în anul 2009, atunci când căpitanul SRI, Daniel Diaconu, a fost acuzat că a falsificat, împreună cu finul său Marian Drilea, un document clasificat “strict secret”. Actul avea aparenţa unui document oficial emis de DGIPI şi semnat de şeful de atunci, chestorul Virgil Ardelean. În document era vorba despre ilegalităţi care ar fi fost comise de Ioan Gliga.
Demisie şi falsuri DGIPI
Căpitanul SRI a forţat demisia lui Gliga. Ofiţerul intenţiona să contribuie la ascensiunea în funcţie a lui Drilea. Pus în faţa documentului falsificat, pe care l-a considerat autentic, Gliga a demisionat şi a intrat în avocatură. Funcţia sa a fost ocupată chiar de Marian Drilea. Anul acesta, un tribunal militar l-a condamnat pe Daniel Diaconu la trei ani de închisoare cu suspendare.
În 2010, Marian Drilea a afirmat în faţa mai multor oficiali din cadrul Fisc-ului că va face tot posibilul pentru a-l cerceta şi reţine pe şeful lor de atunci, Sorin Blejnar. Ancheta anunţată de acesta viza compromiterea şefului Fisc-ului prin mediatizarea dosarului, “chiar dacă faptele de care era acuzat nu se confirmau”, iar Sorin Blejnar urma să fie eliberat din funcţie.
Era momentul în care Fisc-ul începea investigaţii asupra averii dobândite de Victor Ponta şi de către unii dintre liderii USL. Sorin Blejnar s-a plâns, încă din 2010, la şeful DIICOT şi la CSM, de ameninţările făcute de Marian Drilea.
Ancheta a fost deschisă
Doi ani mai târziu, pe 1 august 2012, Marian Drilea a început urmărirea penală, la DIICOT Braşov, împotriva lui Sorin Blejnar, într-un dosar de evaziune fiscală cu combustibili.
Naşul de cununie al procurorului este un fost căpitan SRI, condamnat pentru falsuri în acte oficiale
Daniel Diaconu a afirmat că acţiunile lui în cadrul SRI nu au avut rezultatele pe care le-au urmărit şi, atunci, a întocmit înscrisul pe care l-a semnat…el şi cu soţia sa au pus la cale tot acest plan diabolic
MARIAN DRILEA, declaraţie învinuit
Avere de bugetar
Marin Pompiliu Drilea Marga a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu, în 1996. Şi-a susţinut doctoratul la Chişinău şi este lector universitar la Drept, Universitatea Transilvania din Braşov. În 2007, Drilea a fost detaşat pentru un an la Autoritatea Naţională a Vămilor.
Şi-a dorit prelungirea detaşării, însă CSM nu a mai fost de acord. În 14 ani de magistratură, el a acumulat o avere de invidiat: şase terenuri, dintre care patru situate intravilan în Braşov şi Vulcan, trei apartamente în Braşov în suprafaţă de 225, 200, respectiv 60 metri pătraţi, o casă şi un BMW X5. Anul trecut a vândut un imobil şi un teren cu 60.000 de euro, respectiv 587.000 de lei.
Lector universitar şi doctor, Drilea este şi un întreprinzător de succes
CITIŢI ŞI:

  • Ponta: Mandatul procurorului şef al DNA a expirat, cel al şefului DIICOT expiră în 2013
  • Blaga: Schimbarea lui Morar şi Kovesi, numai după terminarea mandatelor
  • Premierul i-a cerut Monei Pivniceru să înceapă procedurile de schimbare a şefului DNA
  • Prima misiune edificatoare pentru Mona Pivniceru: Ponta vrea şefi noi la DNA şi Parchetul General