Potrivit deciziei publicate ieri în Monitorul Oficial, Ponta l-a numit în această funcţie pe Răzvan Cotovelea, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Europene.

Cătălin Vătafu a fost numit în această funcţie de fostul premier Emil Boc, începând cu 3 august 2011.

Răzvan Cotovelea are 39 de ani şi a fost implicat încă din anul 1997 în procesul de accesare a fondurilor europene iniţial de preaderare, apoi postaderare. În anii 2004-2009, a fost directorul general al Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS). Până în martie 2011, Cotovelea a fost coordonator naţional adjunct al asistenţei financiare nerambursabile din partea Uniunii Europene.

Ministerul Afacerilor Europene: Titulatura nu se referă la toate fondurile nerambursabile

Legat de numirea lui Răzvan Cotovelea, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Europene (MAEur), în funcţia de coordonator naţional al asistenţei financiare externe nerambursabile oferite României, MAEur a făcut câteva precizări.

Conform Deciziei Guvernului României, Răzvan Cotovelea este numit noul coordonator naţional al asistenţei financiare externe nerambursabile oferite României prin programul Phare si Facilitatea de Tranziţie.

"Titulatura de Coordonator Naţional al Asistenţei, aşa cum este prevăzută de Hotărârea Guvernului nr.1011/1999, corespunde terminologiei şi modului de lucru stabilit de Comisia Europeană pentru utilizarea fondurilor nerambursabile de preaderare acordate României, referindu-se exclusiv la programul Phare şi Facilitatea de Tranziţie şi nu la toate fondurile nerambursabile", se arată în comunicatul MAEur.

În perioada 2000-2007, România a primit de la Uniunea Europeană, prin Phare şi Facilitatea de Tranziţie, aproximativ 2,4 miliarde euro. Până la notificarea de către Comisia Europeană a închiderii acestor programe în România, Coordonatorul Naţional al Asistenţei rămâne responsabil pentru monitorizarea îndeplinirii obiectivelor şi pentru asigurarea finalizării în condiţii optime a implementării Programului Phare şi a Facilităţii de Tranziţie, împreună cu Responsabilul Naţional cu Autorizarea Finanţării din Ministerul Finanţelor Publice.

În calitate de secretar de stat în cadrul MAEur, în plus faţă de atribuţiile stabilite prin Decizia Guvernului nr. 424/2012, Cotovelea coordonează implementarea fondurilor structurale şi de coeziune în România, precum şi implementarea Mecanismului Financiar Spaţiul Economic European.