Președintele Traian Băsescu a decis, aseară, amânarea ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură a lui Darius Vâlcov ca ministru pentru Buget după ce premierul Victor Ponta a decis să nu participe la eveniment. Șeful statului a considerat că, prin anularea prezenței la ceremonie, premierul ar putea să nu-l mai susțină pe  Vâlcov pentru funcția de ministru.

„Ziua și ora de desfășurare ale ceremoniei au fost stabilite de comun acord cu Cabinetul Prim-Ministrului, însă, miercuri, 27 august a.c., la ora 17.50 Cabinetul Prim-Ministrului a informat Administrația Prezidențială, printr-o adresă, că domnul prim-ministru nu participă la ceremonie deoarece va lua parte la deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomației Române”, s-a precizat în comunicatul transmis de Președinție prin care se anunța amânarea evenimentului.

„Nu știam că-i sunt drag”

În replică, premierul Victor Ponta a spus că l-a desemnat pe vicepremierul Gabriel Oprea să participe la ceremonia de la Cotroceni.

„Deoarece vizita la Chișinău s-a prelungit peste program și aveam întâlnirea cu toți reprezentanții diplomației românești și cu d-na Catherine Ashton, am transmis către Cotroceni desemnarea d-lui vicepremier Gabriel Oprea pentru a participa la evenimentul de învestitură al d-lui ministru Vâlcov. (…) O să solicităm o altă dată, un alt moment și dacă îi este atât de drag de mine domnului Băsescu să merg la studioul de cinematografie Cotroceni, o să mă duc. Dar nu știam că-i sunt atât de drag’’, a spus Ponta.

„E prima dată când se întâmplă”

Ulterior, șeful statului a susținut, la Cotroceni, o declarație în care a explicat incidentul. „Este prima dată, în două mandate de aproape 10 ani, ca o ceremonie de învestire să nu se mai întâmple”, a spus președintele.

„Mi s-a părut neserios în primul rând modul cum a fost anunțat, cu zece minute înainte de ora fixată pentru ceremonie, dar mi s-a părut și o neasumare publică pe care am legat-o de răspunsul evaziv pe care mi l-a dat pe data de 25”,  a declarat Traian Băsescu. Șeful statului a  subliniat că, atunci când i-a cerut premierului să îi comunice dacă își menține propunerea lui Darius Vâlcov pentru funcția de ministru delegat pentru Buget a primit un răspuns „evaziv”, care i-a stârnit „dubii” .

În concluzie, nu rămâne decât ca ceremonia să aibă loc din nou, în prezența primului ministru, care astfel și-ar asuma propunerea, a spus președintele.

O neasumare publică

„Vreau să înțelegeți foarte clar, nu e vorba de faptul că Vâlcov ar fi urmărit penal. Nu e vorba de așa ceva și nu vreau să se speculeze, dar sunt o serie de fapte petrecute în timpul mandatului de primar care au fost sesizate către parchete și nu se știe când începe sau dacă începe. Aici voiam și asumarea premierului. (…) Prin anularea prezenței, premierul se situează pe o fugă de răspundere. La privatizarea CFR Marfă plecase la Miami, în marțea neagră era în Brazilia și se tupila să îi iasă în cale lui Obama, azi nu vine la învestirea ministrului care poate avea probleme, pe care mi l-a propus, mâine, când se va adopta OUG cu primarii va fi întâmplător în Turcia și va face altcineva treaba murdară”, a conchis Băsescu.