Evenimentul Zilei > Justitie > Victimele accidentelor rutiere ar putea fi scutite de taxa de timbru
Victimele accidentelor rutiere ar putea fi scutite de taxa de timbru

Victimele accidentelor rutiere ar putea fi scutite de taxa de timbru

CSM va propune Ministerului Justiției ca persoanele care au fost victime ale unor vătămări corporale sau psihice să fie scutite de plata taxei de timbru pentru daunele pe care le cer.

 Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, a hotărât, cu unanimitate, sesizarea ministrului Justiţiei cu propunerea de modificare a OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, în sensul ca acţiunile şi cererile având ca obiect despăgubiri civile pentru prejudiciile materiale şi morale decurgând din vătămări ale integrităţii fizice şi/sau psihice sunt scutite de la plata taxei de timbru.

Solicitarea de eliminare a taxei a fost făcută în urmă cu două luni

Propunerea vine după ce Asociația Victimelor Accidentelor de Circulaţie a solicitat modificarea O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru. În solicitarea făcută la începutul lunii martie, anul acesta, preşedintele Asociaţiei, Cătălin Radu Codescu, scria că „un număr important de judecători au solicitat plata unei taxe judiciare de timbru victimelor accidentelor de circulație, pentru acțiunile depuse în instanța civilă în scopul valorificării drepturilor la integritate fizică și psihică lezate în evenimentele rutiere. Deciziile magistraților s-au bazat pe asimilarea eronată a acțiunilor și implicit a drepturilor victimelor accidentelor de circulație cu cele evaluabile în bani, stabilindu-se taxe de timbru conform art. 3 din OUG nr. 80 / 2013”. Cererea a fost trimisă către Guvernul României, Avocatul Poporului şi Consiliul Superios al Magistraturii.