Viceprimarii Capitalei, votaţi la vedere de frica trădării de partid

Viceprimarii Capitalei, votaţi la vedere de frica trădării de partid

Răzvan Murgeanu (PDL) şi Robert Ionescu (PNG) sunt noii viceprimari ai Capitalei, care-l vor ajuta pe primarul general Sorin Oprescu să guverneze oraşul în următorii patru ani.

„Până când s-o supăra Becali“, după cum a avertizat ieri, în timpul votului, consilierul general PSD Victor Stan, care a ţinut astfel să atragă atenţia asupra fragilităţii coaliţiei dintre PDL şi PNG (condus de Gigi Becali) pentru obţinerea unei majorităţi simple în consiliul general.

Alegerea celor doi viceprimari a fost oarecum incertă până la momentul anunţării numărului de voturi. În spatele declaraţiilor oficiale, negocierile s-au dus până în ultima clipă, pentru ca al doilea vice să fie PSD (care are 16 consilieri) şi nu PNG (care are numai patru consilieri). De acest vot atârna alegerea altor viceprimari, la sectoare, pe principiul: ne daţi vice PSD la Capitală, vă lăsăm să vă puneţi vice PDL la sectoare.

Deoarece alianţa PDL-PNG era la limită, un singur vot scăpat în tabăra duşmană zădărnicea alegerea vicelui de la PNG. Prin urmare, consilierii „alianţei“ au primit markere de culori diferite (ca să li se poată controla votul ulterior), iar unii dintre ei, ostentativ, au arătat sălii cum au votat, deşi actul ar trebui să fie secret. „Cine nu vota conform înţelegerii dintre partide zbura din partid şi implicit din consiliu“, a admis un reprezentant PDL după vot.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oprescu le dă atribuţii, după dorinţă

Temerile s-au dovedit în cele din urmă inutile, frica de partid fiind totuşi un stimulent bun. Murgeanu a fost votat până la urmă chiar şi de PSD, şi a obţinut 51 de voturi, iar Ionescu s-a calificat cu numai 34.

„Avem un premiant şi o menţiune“, a caracterizat Oprescu alegerile. El a promis că luni le va da de lucru celor doi, „în funcţie de experienţa şi dorinţele lor“. Unele atribuţii şi le va păstra pentru el, totuşi, dar a refuzat să spună mai multe până când nu vorbeşte cu cei doi secunzi. „Nu va fi vorba de ascuţit creioane“, a asigurat totuşi Oprescu, ca răspuns la o celebră remarcă a lui Traian Băsescu, pe vremea când era primar şi a spus că îi va trimite pe cei patru (pe atunci) viceprimari ai săi la ascuţit creioane.

Oprescu a mai anunţat apoi că în septembrie va supune consiliului o nouă organigramă, prin care, spune el, va reorganiza activitatea în primărie, „pentru eficientizarea serviciilor furnizate cetăţenilor“. Primarul n-a nominalizat decât două direcţii în care va intra mai mult: Relaţiile cu publicul (unde vrea să angajeze mai mulţi oameni, care să fie la dispoziţia cetăţenilor) şi Corpul de control „care are 114 persoane care au toate funcţiile de pe lume, dar nu avem acolo arhitecţi, urbanişti...“.