Vicepresedintele american Dick Cheney a scapat fara nicio zgarietura dupa ce principala baza americana din Afganistan, unde se afla in vizita, a fost zguduita de un atentat sinucigas, releva AFP. Atentatul a fost revendicat de talibani, care au afirmat ca autorul atacului stia ca Cheney se afla in baza de la Bagram, din nordul capitalei Kabul.

Chiar daca oficialii americani au declarat ca vicepresedintele SUA nu a fost niciun moment in pericol, analistii considera ca mesajul talibanilor a fost cat se poate de clar – atentatul demonstreaza amploarea infiltrarii talibanilor si elementelor al-Qaida in serviciile de informatii afgane.

Atacul, care a lasat in urma cel putin 23 de morti si 20 de raniti, a fost cu atat mai surprinzator cu cat Bagram este una dintre bazele americane cel mai bine pazite, iar terenul din jurul acesteia este minat.

In plus, vizita lui Dick Cheney a fost tinuta secreta, iar masurile de securitate au fost la fel de stricte ca in timpul vizitei lui George W. Bush in Pakistan si Afganistan, in martie anul trecut.

Cheney, dus la adapost

 Dick Cheney a venit in Afganistan in contextul in care in ultima perioada au crescut temerile privind revitalizarea insurgentei talibane in mai multe zone din tara.  Vicepresedintele SUA a povestit ca, in momentul exploziei, a auzit un zgomot puternic si a fost mutat pentru scurt timp intr-un adapost sigur.

"In mod clar, rebelii incearca sa gaseasca modalitati de a submina autoritatea guvernului central. Banuiesc ca un atac sinucigas cu bomba la Bagram este o modalitate de a face acest lucru", a declarat Cheney, scos din adapost dupa ce zona bazei militare a fost verificata.

MESAJ PENTRU SUA

Startul ofensivei de primavara

Analistii sustin ca atacul de la Bagram a fost un mesaj puternic adresat SUA, in conditiile in care talibanii si-au anuntat intentia de a relansa ofensiva la primavara.

"Acest lucru demonstreaza cat de multi militanti s-au infiltrat in retelele de informatii ale serviciilor afgane", a declarat un expert pakistanez in materie de aparare, Talat Masood.

Un responsabil al serviciilor pakistaneze de securitate a declarat sub protectia anonimatului ca, probabil, talibanii obtinusera informatii cu cateva zile inainte. "Acest gen de atac nu poate fi pregatit in mai putin de 12 ore", a explicat acesta.

Aflat in Pakistan luni, Dick Cheney i-a cerut presedintelui Pervez Musharraf sa faca mai mult pentru combaterea infiltrarii militantilor pe la frontiera afgano-pakistaneza.