Evenimentul Zilei > International > Vicepremierul maghiar: Acordarea cetăţeniei ungare va reunifica naţiunea
Vicepremierul maghiar: Acordarea cetăţeniei ungare va reunifica naţiunea

Vicepremierul maghiar: Acordarea cetăţeniei ungare va reunifica naţiunea

Procedura simplificată de obţinere a cetăţeniei ungare de către etnicii maghiari din alte ţări, care va intra în vigoare din ianuarie 2011, va reunifica naţiunea, a afirmat azi vicepremierul ungar Zsolt Semjen, transmite MTI, citat de Agerpres.

Zsolt Semjen a apreciat că facilitarea accesului etnicilor maghiari din ţările vecine la cetăţenia Ungariei este o „realizare istorică” şi are o importanţă crucială pentru menţinerea identităţii maghiare. În condiţiile în care naţiunea maghiară nu a fost niciodată divizată în materie de limbă, cultură şi istorie, această măsură contribuie şi la unificarea ei din punct de vedere al dreptului, a adăugat Semjen.

El a menţionat că legea dublei cetăţenii „nu face distincţie între cetăţenie ungară de categoria A sau de categoria B”, subliniind că „există o singură naţiune şi o singură cetăţenie ungară”.

Zsolt Semjen a mai spus că respectiva lege respectă pe deplin normele europene şi survine într-un context în care Ungaria are relaţii bune cu toate ţările învecinate, asigurări oferite de oficialii de la Budapesta. Vicepremierul ungar a evocat, în acest context, cooperarea strânsă româno-ungară şi a reiterat că Ungaria susţine aderarea României la spaţiul Schengen.
În iunie, ministrul de externe maghiar, János Martonyi, aflat într-o vizită la Bucureşti, a subliniat la rândul său că acordarea cetăţeniei maghiare etnicilor unguri din România „nu are legătură cu problemele teritoriale”.