Traiul românilor devine din ce în ce mai scump. Luna noiembrie a adus creşteri ale preţurilor de 0,93% faţă de luna anterioară, iar inflaţia anuală a ajuns la 6,67%, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Luna trecută, serviciile s-au scumpit mai mult decât alimentele: 1,21% faţă de 1,17%. Cele mai mari creşteri de preţuri din sectorul serviciilor au fost la transportul aerian (3,41%), telefon (3,38%) şi poştă şi telecomunicaţii (2,47%). Principala cauză a avansului preţurilor serviciilor a fost deprecierea leului în raport cu euro. În noiembrie, moneda naţională a pierdut 5,47% faţă de cea europeană.

Topul celor mai mari scumpiri
alimentare cuprinde ouăle (6,56%), laptele de vacă (4,72%) şi uleiul (4,57%). Pentru o pâine am plătit cu 2,19% mai mult în luna noiembrie faţă de octombrie, iar pentru legume – cu 1,42% mai mult, potrivit INS. Mărfurile nealimentare s-au scumpit şi ele, însă nu atât de vizibil: cu 0,61%.

Inflaţie mai mare
în buzunare

Inflaţia subiectivă, cea pe care o
resimţim în realitate, este însă mai mare decât cea anunţată de Statistică, consideră Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA). Potrivit acestuia, în lista INS nu se regăsesc facturile mai mari la gaze şi nici mâncarea pe care o consumăm într-o cantitate mai mare în lunile noiembrie-decembrie. Principalele cauze ale creşterii inflaţiei sunt cele conjuncturale (scumpirea alimentelor şi a petrolului pe plan internaţional) şi structurale (deficitul comercial şi reformele nefinalizate din economie).

BNR ar putea creşte
dobânda

Reprezentantul GEA estimează
pentru luna viitoare o inflaţie de peste 1%, din cauza importurilor mai mari. În plus, banii românilor care vin de Sărbători din străinătate vor inflama inflaţia. Iar pentru finalul anului, Voinea previzionează o inflaţie de cel puţin 7%, depăşind prognoza revizuită a BNR de 5,7%.

De altfel, pentru a ţine în frâu
inflaţia, Banca Naţională ar putea majora dobânda de politică monetară, ceea ce ar putea duce la aprecierea leului, consideră analiştii. „BNR este obligată să crească dobânda dacă vrea ca ţinta de inflaţie pe 2008 să fie atinsă. Acum politica monetară este relaxată, iar pentru a avea efect trebuie să fie mai agresivă“, a declarat Florin Câţu, analist-şef la ING Bank România, citat de Mediafax. Şi dobânzile percepute de băncile comerciale la credite, dar şi cele acordate pentru depozite s-ar putea, în consecinţă, majora.

Dincolo de creşterea inflaţiei pe
plan mondial, analiştii Erste Group estimează că statele din Europa Centrală şi de Est mai au de trecut prin valuri de scumpiri cauzate de convergenţa preţurilor cu nivelul din vechii membri UE.

OPINIA FMI


Economie
şubredă

Inflaţia şi deficitul de cont curent
sunt două mari dezechilibre interne pe care trebuie să le rezolve autorităţile române, consideră Juan Jose Fernandez- Ansola, reprezentatul Fondului Monetar Internaţional pentru România şi Bulgaria. Economia noastră mai este ameninţată şi de procesul de reaşezare rapidă care are loc la nivel internaţional, a declarat acesta pentru Mediafax. Ansola consideră că România are nevoie de stabilitate macroeconomică.