Se antrenează opt-nouă ore pe zi, stau îngrămădiţi prin rulote, nu au sărbători cu familia şi sfidează pericolul în fiecare zi, la antrenamente şi spectacole.
Renunţă la sport şi, totodată, la nume. De acum, îi cheamă circ. Lumina difuză din sală aruncă peste ei o pâclă ca un văl, iar acrobaţii sunt aidoma acelor dansatori care se unduiesc graţios în spatele unui panou de pânză, lăsând ochilor din public doar umbra.
Numai că acrobaţii nu ies niciodată de după panou. "Dacă eşti orgolios, eşti pierdut. Cum ar fi să te duci tu, să-ţi faci numărul perfect, dar să uiţi de echipă?", se întreabă George Dumitru (37 de ani), de 17 ani acrobat la Circul Globus. "Cine ar mai aplauda?"
Actor şi sportiv
Marlena Amironesei (34 de ani) a venit la circ după ce a făcut ani mulţi gimnastică ritmică. Acolo, cu părul prins în coc şi cu panglica în mâini, zâmbetul artificial era permis. Înainte să te bucuri, îţi trebuia o nenorocită de notă.
În circ, machiajul poate ascunde multe, dar trăirea de pe faţă trebuie să fie a personajului din spectacol, nu a acrobatului care îşi forţează limitele. Trebuie să fii mereu actor şi sportiv, cu trăire şi ţinută, fie că zbori, dansezi, stai în mâini sau tragi discret aer în piept pentru un nou salt.
Fracturi - "accidente uşoare"
Bogdan Boldojar (30 de ani) recunoaşte că în gimnastica de performanţă din România ori eşti genial, ori nu exişti. A fost la lotul naţional de gimnastică al României, dar s-a îndrăgostit de circ în 1999, când a simţit că dincolo de exerciţiu poţi să creezi, să lucrezi într-o adevărată echipă. Dar spune că la circ pericolul este mai mare. Entorsele, luxaţiile, chiar fracturile sunt socotite accidentări uşoare.
Dacă acrobaţii de circ ar merge în pantaloni scurţi pe stradă, lumea ar spune că au fost bătuţi cu biciul. Pe sub genunchi, la glezne şi pe laba piciorului, dungile roşii sunt ca o pânză de păianjen. De la cât au stat încolăciţi în funii sau atârnaţi cu capul în jos, laba piciorului fiind singura legătură cu leagănul.
În Spania, un coleg de-al lui Bogdan şi-a rupt palmiera, o soi de mănuşă, în mijlocul spectacolului. A continuat cu mâna goală, deoarece nu avea timp să-şi pună alta. La o repetiţie, Marlenei i-a sărit genunchiul. Şi l-a pus înapoi de una singură. "Sunt multe sacrificii", spune George. "Eram în Germania, la un turneu. Era şi fratele meu cu mine. Şi am aflat că a murit tatăl nostru", îşi aminteşte el. A plecat la înmormântare, a ajuns în România, s-a întors în Germania după trei zile, rupt de oboseală, şi a urcat din nou pe scenă. Fratele său nu a putut pleca. Dacă ar fi lipsit amândoi, echipa nu ar mai fi putut repeta.
Deşi accidentele grave sunt rare în lumea circului, anul trecut au avut loc două astfel de evenimente la Globus. Loredana Agore a căzut în timp ce repeta un număr dificil la eşarfe. A suferit o fractură de mandibulă. Colega ei Mădălina Tanasov a avut un accident şi mai grav: a căzut de la şase metri şi şi-a fracturat o vertebră. Ambele au revenit.
Pericolul te învaţă să gândeşti
"Noi nu avem sărbători. Când suntem în turneu, stăm prin rulotă, e un spaţiu îngrămădit. Nu avem weekend, weekendul nostru e luni", povesteşte George Dumitru. De unde atât entuziasm? "E un microb", spune el, iar cei doi colegi de-ai lui îl aprobă din cap. E singura lor explicaţie pentru ceea ce fac, pentru cele opt-nouă ore de repetiţii şi antrenamente zilnice.
Când îi cauţi pe internet după nume, îţi apar articole de când erau sportivi, de acum 10-15 ani. "Tânăra şi talentata" gimnastă ieşeană Marlena Amironesei a ajuns, între timp, artistă de circ invitată la Monte Carlo. Bogdan Boldojar este dublu laureat în Principat, dar oamenii şi-l amintesc din perioada petrecută la lotul naţional de gimnastică. Cum şi George Dumitru, antrenor şi acrobat premiat, este tot "tânărul săritor în apă". Şi asta pentru că ei sunt "Globus", nu Marlena, Bogdan şi George.
"Asta ne place cel mai mult"
"Dacă ţi-aş pune un concurs de sărituri în apă, ai stinge televizorul în câteva minute. Aici fac aceeaşi săritură, numai că e muzică, dans, emoţie. Şi te uiţi, ai vrea să mă vezi din nou, mă şi aplauzi", încheie George. "Cei din jur? Trebuie să fie de acord cu ceea ce facem, chiar dacă îşi fac griji pentru noi. Fiindcă noi asta vrem să facem, asta ne place cel mai mult", adaugă Marlena. E singura lor formă de egoism, de orgoliu artistic.
Marlena, George şi Bogdan sunt trei dintre protagoniştii piesei 4U, prezentată de Globus în această toamnă, în fiecare sâmbătă şi duminică. Dacă Bogdan şi George au făcut parte din echipele care au adus circului două premii "Clovnul de bronz" la Monte Carlo, în 2002 şi 2007, Marlena şi echipa sa repetă un număr la eşarfe pentru festivalul din 2011.
ÎN CULISE. Bogdan (stânga), Marlena şi George au dat sportul de performanţă pe acrobaţii FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU