Evenimentul Zilei > Actualitate > VEZI SCRISOAREA președintelui Traian Băsescu pentru Ponta, Antonescu și Constantin!
VEZI SCRISOAREA președintelui Traian Băsescu pentru Ponta, Antonescu și Constantin!

VEZI SCRISOAREA președintelui Traian Băsescu pentru Ponta, Antonescu și Constantin!

Președintele Traian Băsescu le-a trimis, ieri, câte o scrisoare președintelui PSD, Victor Ponta, președintelui PNL, Crin Antonescu, și președintelui PC, Daniel Constantin în care le spune că este dispus să demisioneze de la Palatul Cotroceni dacă aceștia acceptă revizuirea Constituției, dar și propunerea sa privind reducerea mandatului șefului statului la patru ani, astfel încât alegerile legislative să se desfăşoare anul acesta simultan cu cele prezidenţiale.

Vă prezentăm integral textul scrisorii:

"Stimate Domnule Președinte,
Îmi este cunoscut faptul că în cursul zilei de 7 aprilie 2012 se desfăşoară Congresul Extraordinar al partidului pe care îl conduceţi.

Consecvent ideii de respectare a votului electoratului şi principiilor Constituţiei îmi permit să vă reamintesc faptul că prin Referendumul din noiembrie 2009 electoratul a votat pentru Parlament Unicameral şi maxim 300 de membri ai Parlamentului. Acest subiect cu propuneri adecvate l-am ridicat şi în cadrul consultărilor care au avut loc la Palatul Cotroceni în data de 6 februarie 2012.

Din păcate, propunerea mea cu privire la revizuirea Constituţiei pentru implementarea rezultatului referendumului din noiembrie 2009 a rămas până astăzi fără un răspuns oficial din partea partidului dumneavoastră.

Având în vedere credinţa mea că organele colective de conducere ale partidelor sunt cele care trebuie antrenate în deciziile importante pentru ţară, vă adresez rugămintea respectoasă de a supune Congresului Extraordinar al partidului pe care îl conduceţi următoarele propuneri având ca obiectiv respectarea votului românilor:

1. Participarea parlamentarilor partidului dumneavoastră la procesul de revizuire a Constituţiei pentru punerea acesteia în acord cu rezultatul referendumului din noiembrie 2009 (parlament unicameral, 300 parlamentari);

2. Revizuirea ar trebui să includă şi reducerea mandatului Preşedintelui României la 4 ani astfel încât alegerile parlamentare şi prezidenţiale să se desfăşoare simultan;

3. Lucrările pentru adoptarea legii de revizuire a Constituţiei ar trebui să se desfăşoare astfel încât legea de revizuire a Constituţiei să fie supusă referendumului cu ocazia alegerilor locale.

În cazul în care veţi accepta revizuirea Constituţiei aşa cum ea a fost cerută prin referendumul din noiembrie 2009, dar şi propunerea mea de reducere a mandatului preşedintelui la 4 ani, vă garantez că în timp util voi demisiona din funcţia de preşedinte al României, astfel încât alegerile legislative din noiembrie 2012 să se desfăşoare simultan cu alegerile prezidenţiale.

Consider că o astfel de abordare este în măsură a da oamenilor politici ocazia să respecte înscrisul constituţional de la art. 2 din Constituţia României care precizează dreptul de exercitare a suveranităţii naţionale a poporului român prin referendum.

În acelaşi timp, apreciez că revenirea la mandatul de 4 ani pentru Preşedintele României este necesară în perspectiva consolidării deplinei democraţii".

  • VEZI AICI scrisoarea adresată președintelui PSD, Victor Ponta
  • VEZI AICI scrisoarea adresată președintelui PNL, Crin Antonescu
  • VEZI AICI scrisoarea adresată președintelui PC, Daniel Constantin

Președintele Traian Băsescu a vorbit și luna trecută, într-o emisiune difuzată de TVR ,despre scurtarea mandatului său în schimbul revizuirii Constituției pe baza rezultatelor de la referendumul din 2009, privind Parlamentul unicameral și reducerea numărului de parlamentari.
 Declarațiile președintelui veneau în urma publicării discuțiilor cu liderii USL de la consultările de la Cotroceni din 6 februarie, când șeful statului i-a propus liderului PSD, Victor Ponta, să preia funcția de premier.

"Mandatul meu nu se poate desfașura decât pe Constituția existentă. Așa cum rezultă din stenograma (de la consultări – n.red.), sunt dispus la ajustarea mandatului prin voința proprie dacă nu se întâmplă un lucru grav pentru democrația românească: trecerea peste voința a 80% din cei de la referendum", a spus Băsescu, la TVR.

"Poate luați în considerare și această variantă a revizuirii Constituției pentru a face instituțiile mai funcționale. Eu v-o spun la modul cel mai sincer că proiectul acela de revizuire a Constituției este făcut cu multa bună-credință și, mai ales, mai ales disponibilitatea mea de a-mi încheia mandatul în așa fel încât, dacă se decide suprapunerea din nou a mandatelor președintelui cu Parlamentul, eu să-mi reduc mandatul în așa fel încât în noiembrie să poată avea loc și alegeri parlamentare și prezidențiale", le-a spus președintele Băsescu liderilor USL la consultările de la Cotroceni din 6 februarie.