Principalele simptome sunt cele ale unei gripe severe: gâtul înţepenit şi durere în zona cervicală, febră, frisoane, dureri de cap combinate cu stări de vomă, somnolenţă și dureri musculare, fotofobie,

Medicii spun că, cel mai des, meningita apare în rândul copiilor sau adulţilor tineri (15 – 24 de ani), însă există risc şi pentru vârstnici, în general pentru toate persoanele care au un sistem imunitar slăbit. În funcție de ceea ce o provoacă, există mai multe tipuri de meningită:  virală, acută bacteriană, meningococică, pneumococică, stafilococică, streptococică, cu bacili gram negativi, tuberculoasă, coriomeningita limfocitară benignă, meningită urliană, meningită cu HIV și meningită fungice.

Meningită bacteriană, spre exemplu, este cauzată de meningococ sau pneumococ, bacterii pe care le găsim în gât sau în nas nasului, fără a provoca, de obicei, afecţiuni. Problema apare atunci când aceste bacterii ajung în sânge, atunci declanșând boala. Meningita bacteriană este, totuși, o formă rar întâlnită, dar este și foarte periculoasă. Se transmite de la om la om prin secreţiile nazale şi salivă. Dacă nu este tratată, poate provoca afecţiuni ireversibile ale creierului și poate duce la decesul pacientului.

Meningită virală este cea mai frecventă formă, iar în cazurile severe, provoacă febră şi frisoane. Potrivit statisticilor oficiale, anual, în jur de 80% dintre copiii mici o fac. Se transmite prin mâncare, apă, dar și prin atingerea unor obiecte contaminate.

Atenție! Meningita, sub toate formele ei, este o boală contagioasă iar germenii care au cauzat-o pot fi uşor transmişi de la o persoană la alta prin tuse, strănut sau sărut.

Observi simptomele, te duci la medic!

Medicul va stabili cu exactitate ce tip de meningită are pacientul şi ce tratament se impune.Pentru confirmarea diagnosticului, pacientul va face mai multe teste clinice

-Teste de sânge

-Tomografie

-RMN

– Puncţie lombară – prelevarea unei mostre de lichid cerebro-spinal pentru a depistara prezenţa microorganismelor care provoacă meningita.

Cum se tratează meningita

Meningita bacteriană se tratează la spital, cu antibiotice, uneori fiind necesară şi administrarea de medicamente pe bază de steroizi. Pacientul va fi supravegheat permanent.

Meningita virală se vindecă în mai puțin de două săptămâni, iar pacientul poate fi tratat la domiciliu cu antiinflamatoare.

Vaccinuri pentru copii

Părinții își pot imuniza odraslele cu vaccinuri, chiar dacă acestea nu acoperă toate tipurile de meningită. Vaccinurile care se găsesc pe piața din România

– vaccinul meningococic –  recomandat vârstnicilor, copiilor şi adulţilor cu sistemul imunitar slăbit. Atenție, însă, atunci când este administrat copiilor sun 18 ani, vaccinul nu oferă pentru tot restul vieţii.

–  vaccinul anti Haemophilus influenzae de tip B (HIb) – recomandat copiilor cu vârste între 2 luni-5 ani.

– vaccinul contra pojarului, rubeolei și oreionului – pentru copiii de 1 an -1 an și 3 luni

vaccinul contra vărsatului de vânt – la copii cu vârste mai mici de 18 luni, dar și pentru adolescenții și adulții care nu au făcut varicelă