Goana dupa senzatii tari imbraca forme noi si extreme in Statele Unite, unde, in randurile adolescentilor a aparut moda „vanatorii de boschetari”, releva „Daily Telegraph”. Organizatiile de protectie a persoanelor fara adapost au raportat o crestere alarmanta a numarului de atacuri indreptate contra cersetorilor.

De cele mai multe ori, atacurile sunt comise de tineri care nu au mai avut probleme cu legea. Anul trecut, au fost raportate la politie 122 de agresiuni grave contra unor boschetari, in timp ce alti 20 au fost ucisi in astfel de atacuri, afirma Coalitia nationala pentru persoanele fara adapost. In luna ianuarie a acestui an, trei adolescenti din Fort Lauderdale, Florida, au omorat in bataie, lovindu-l cu o bata si o crosa de golf, un cersetor de 45 de ani.

Probe de vitejie, surprinse pe film

Potrivit analistilor, acest „sport al crimei” serveste in primul rand ca distractie. De regula, in timpul atacurilor, un membru al gastii filmeaza intreaga actiune pentru ca apoi tinerii sa aiba cu ce se lauda in fata prietenilor.

Unii experti sunt de parere ca tinerii care recurg la astfel de gesturi sunt influentati de jocuri video violente sau de o controversata emisiune de televiziune, difuzata in SUA si intitulata „Bumfights” (Lupte intre vagabonzi). Emisiunea respectiva se bazeaza pe filme ce surprind scene reale de violente intre oamenii strazii.

Pe de alta parte, unii dintre tineri comit astfel de gesturi la presiunea anturajului, pentru a fi in rand cu lumea, spune Brian Levin, de la California State University. „Stim ca nu toti tinerii sunt asa, dar pentru unii asta trece drept distractie”, spune Michael Stoops, de la Coalitia pentru persoanele fara adapost.

Un exemplu de asemenea crima fara motiv e cea produsa in 2004, in Milwaukee, Wisconsin. Trei adolescenti au baut bere cu Rex Baum, un vagabond in varsta de 49 de ani, dupa care au pus mana pe batele de baseball si l-au ucis in bataie.

Potrivit statisticilor Departamentului american al sanatatii si serviciilor sociale, in fiecare noapte, 600.000 de barbati, femei si copii dorm sub cerul liber in Statele Unite.

Victime la indemana

Vizati de extremisti

Statele Unite nu sunt singura tara unde violenta impotriva cersetorilor ingrijoreaza opinia publica. Anul trecut, in Anglia, presa a relatat pe larg despre tanarul de 24 de ani care a atacat un barbat ce dormea noaptea pe plaja si l-a desfigurat in bataie. Atacuri contra persoanelor fara adapost au loc frecvent si in Rusia tulburata de sentimentele ultranationaliste. O expresie a urii fata de boschetari este si atacul cu bomba comis la inceputul lunii la Sankt-Petersburg. O bomba de mica putere a explodat la un centru destinat celor fara adapost.