"În primul rând, nu vor fi două zile. Va fi o singură zi pentru că Parlamentul a dat o decizie, un proiect de hotărâre, care a fost publicat în Monitorul Oficial şi a fost stabilită o singură zi pentru ziua referendumului: 29 iulie. Putem să ne uităm dacă intervalul orar 8,00-20,00 este un interval util şi bun pentru români. Vă rog frumos să vă gândiţi că este vară, foarte mulţi români sunt în concediu, cei care sunt în zona rurală de obicei dimineaţa sunt la muncile câmpului (…) şi ne gândim ca în textul legii să introducem o chestiune tehnică, o chestiune legată de intervalul orar. Poate 7,00 – 21,00, aşa cum este şi la procesul de alegeri fie local, fie naţional, fie al preşedintelui României, poate 7,00 – 22,00, gândindu-ne la această situaţie apărută astăzi că procesul referendar de revocare a preşedintelui României se face pe 29 iulie, în mijlocul vacanţei parlamentare", a spus Valeriu Zgonea.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a exclus o eventuală repetare a referendumului privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

"Consultarea referendară se produce într-o singură zi sau pe parcursul a două zile, cum a fost cea pentru Constituţie şi exprimă votul liber al cetăţenilor. Vă reamintesc că există trei tipuri de consultare prin referendum constituţionale la nivel naţional – cea pentru modificarea Constituţiei, cea pentru demiterea preşedintelui şi pentru probleme de interes naţional pe care preşedintele României o consideră oportună şi o înaintează Guvernului pentru a fi pusă în aplicare. Din acest punct de vedere, noi suntem în cadrul legal şi constituţional", a mai spus Zgonea.

Potrivit acestuia, în cazul în care referendumul nu este validat, dar majoritatea celor care vin la urne votează pentru demiterea preşedintelui, Traian Băsescu ar trebui să demisioneze.

Întrebat dacă se va accepta varianta demisiei preşedintelui contra revizuirii Constituţiei în cazul întoarcerii acestuia la Cotroceni, Zgonea a spus că lui Traian Băsescu "îi place puterea"." Este o poveste, este o jucărie pe care o foloseşte, un tertip comunicaţional pe care îl foloseşte Traian Băsescu şi care de fiecare dată ne-a afectat pe noi şi în plan intern şi în plan internaţional", a mai spus Zgonea.
CITIŢI ŞI:

  • Toate gafele preşedintelui interimar. Antonescu, păzit la Timişoara de firma unui interlop
  • Crin Antonescu: Mă voi retrage din viaţa politică dacă Traian Băsescu va reveni la Cotroceni chiar şi cu zero voturi