VALEA TIMOCULUI: Imposibilitatea de a te ruga în româneşte!

VALEA TIMOCULUI: Imposibilitatea de a te ruga în româneşte!

Vremurile nu sunt deloc bune pentru românii din Serbia.

În decembrie anul trecut, asupra casei lui Dragoslav Mariacic, din Spicova, liderul filialei Partidei Democrate a Rumanilor din Serbia, a fost deschis focul. La Spicova, autorităţile sârbe, în complicitate cu Biserica Ortodoxă Sârbă, au încercat dărâmarea singurei clopotniţe româneşti din localitate. Românii din zonă s-au opus şi puţin a lipsit ca incidentul să degenereze în Voivodina, în localitatea Podul lui Iancu (Jankov Most/ Iancaid), împotriva preşedintelui Alianţei Românilor din Voivodina şi primar al localităţii, Viorel Besu. Asupra casei acestuia au fost trase mai multe focuri de armă, gloanţele străpungând canapeaua şi pereţii interiori ai locuinţei. Evident, aşa cum îi place Poliţiei sârbe să anunţe, autorii sunt necunoscuţi.

Situaţia românilor din Serbia este extrem de complicată. Minoritatea română nu doreşte decât un drept fundamental: de a se ruga în limba maternă.

De aceea, cartea jurnalistului Romeo Crîşmaru, "Reporter în Valea Timocului", este mai mult decât binevenită. Redactorul şef al cotidianului "Informaţia de Severin", Romeo Crîşmaru redescoperă - dacă putem folosi acest termen -cu sensibilitate, înţelegere şi pricepere - pe fraţii noştri, cei peste 300.000 de români care trăiesc de secole în Valea Timocului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Incredibile mărturii despre o minoritate românească căreia "fraţii noştri" sârbi nu-i recunosc dreptul de a avea propriile biserici şi de a auzi o rugăciune în româneşte.

Mă bucur că încă un condeier redutabil a înţeles ce se întîmplă în Serbia şi pune la dispoziţia marelui public o carte- document!