Vâlcea: încă o haldă de steril face prăpăd

Vâlcea: încă o haldă de steril face prăpăd

După cea de la Mateeşti, o a doua haldă de steril a început să alunce în Vâlcea.

În oraşul Berebeşti, halda Panga Sud a rupt un drum care făcea legătura între satele Dămţeni şi Valea Mare, „a înghiţit“ un stâlp de înaltă tensiune şi se îndreaptă ameninţător către albia râului Tărâia. Malul uriaş de steril înalt de peste un metru s-a pus în mişcare încă de vineri după-amiaza. Zeci de hecatare de teren arabil au fost distruse. Deocamdată nu sunt în pericol case.

În câteva clipe, peste 100 de metri de drum a fost acoperit de valuri uriaşe de steril şi au fost distruse zeci de hectare de teren arabil. „Deocamdată, nu sunt în pericol casele localinicilor, acestea se află la aproximativ 100 de metri depărtare de malul de pământ. Însă, dacă nu se opreşte, va fi jale mare. În satul Valea Mare sunt câteva zeci de gospodării situate chiar la poalele haldei“, susţine Ştefan Aurel, primarul oraşului Berbeşti.

Pericolul cel mai mare îl reprezintă opturarea râului Târia, care curge de-a lungul localităţilor Mateeşti şi Berbeşti, şi producerea de inundaţii majore. „Cred că dacă băgăm nişte buldozere sus pe haldă şi nivelăm pământul, reuşim să o oprim“, este de părere inginerul Gheorghe Stoica, de la Exploatarea Minieră a Cărbunelui Berbeşti.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urmă cu câteva săptămâni, din cauza alunecării unei halde de steril în Mateeşti, opt familii au fost evacuate.