Evenimentul Zilei > Actualitate > Vacanța de Paște: turiști mai puțini cu bugete limitate
Vacanța de Paște: turiști mai puțini cu bugete limitate

Vacanța de Paște: turiști mai puțini cu bugete limitate

Tarife mari, încasări mici: preţurile sejururilor turistice s-au menţinut aproape la nivelul anului trecut, dar veniturile românilor au scăzut.

Prin urmare, numărul celor care şi-au petrecut Paştele în structuri de cazare turistică a scăzut cu circa 25% faţă de anul trecut. Turiştii de anul acesta au fost şi mai săraci – cheltuielile lor au fost cu 20% mai mici faţă de 2009.

La reducerea numărului de turişti a contribuit şi numărul mai mic de zile libere – anul trecut, sărbătoarea a avut loc în jurul datei de 1 Mai.

Distracţie la munte, liber pe litoral

Dacă, în 2009, datele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) indicau prezenţa a 48.500 de turişti în hotelurile şi staţiunile din ţară, anul acesta cifra a atins abia 37.500.

Cele mai atractive au fost pensiunile rurale, în zonele Bran-Moeciu, Bucovina, Vrancea, Sibiu, Maramureş şi Buzău, unde au petrecut 18.000 de persoane. În staţiunile balneo au petrecut 8.000 de turişti, în timp ce în Delta Dunării s-au înregistrat în jur de 1.500 de persoane.

Litoralul românesc a fost şi mai neinteresant ca anul trecut, spun reprezentanţii FPTR. „După experienţa nefericită din 2009, când la mare au fost pregătite peste 3.000 de locuri de cazare şi s-au ocupat numai 800, anul acesta, hotelierii au fost mai rezervaţi şi s-au limitat la numai 500 de locuri”, spune Dragoş Răducan, secretar general FPTR.

Nici destinaţiile externe nu au avut succesul de altă dată, când se vorbea despre 10.000-20.000 de persoane. Cele mai solicitate au fost Bulgaria şi Grecia, care abia au însumat circa 4.000 de turişti români. Aceştia au cheltuit, în medie, 120 euro de persoană. 

„În 2010, un turist a cheltuit 405 lei. În 2009, calculele indicau un buget de 518 lei.”
DRAGOŞ RĂDUCAN, secretar general FPTR

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: