Uzbecii, atraşi de "noul început" promis de Obama

Uzbecii, atraşi de "noul început" promis de Obama

Uzbekistanul a lăudat mesajul făcut de preşedintele american Barack Obama, care cerea "un nou început" în relaţiile dintre Washington şi lumea musulmană, semnalând o schimbare de atitudine a statului din Asia Centrală faţă de puterile occidentale, scrie Reuters.

După ce au pus la dispoziţia trupelor americane o nouă rută de aprovizionare, Uzbekistanul, naţiune cu o comunitate majoritară musulmană, a pus capăt relaţiilor cu Statele Unite, după mai multe probleme privind drepturile omului şi au închis o bază militară americană, foarte importantă pentru efortul militar din Afganistan.

Încălcându-şi tradiţionalul resentiment faţă de puterile occidentale, fosta republică sovietică a lăudat discursul susţinut de Obama săptămâna trecută, la Cairo. "Această abordare sobră şi realistă pentru rezolvarea problemelor vitale va atrage, fără îndoială, un răspuns pozitiv din partea comunităţii internaţionale", a anunţat agenţia oficială uzbecă Jahon.

Preşedintele Islam Karimov, criticat frecvent de occident pentru că şi-a închis adversarii politici, a fost de acord să contribuie la lupta împotriva talibanilor din Afganistan, permiţând trupelor NATO să transporte materiale non-letale pe teritoriul ţării pe care o conduce.

Ne puteți urmări și pe Google News

CITIŢI ŞI: Obama întinde mâna islamului