Senatorii şi deputaţii au fost chemaţi ieri din vacanţă pentru o şedinţă extraordinară, în care să analizeze situaţia politică actuală.
La finalul celor trei ore, timp în care reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei s-au bătut în discursuri ca la o moţiune, nu s-a luat nicio decizie.
USL a cerut anticipate şi demisia guvernului. Degeaba. Premierul i-a auzit, dar nu i-a ascultat. A picat doar ministrul de Externe, Teodor Baconschi, revocat de premierul Emil Boc chiar în şedinţa de plen. Baconschi a fost informat la telefon de decizia premierului, iar pedeliştii au aflat şi ei odată cu telespectatorii.
Pentru că PSD-iştii se opun, Victor Ponta a anunţat că parlamentarii care nu-şi vor da demisiile nu vor mai prinde un mandat. Presiuni vin din PNL. Aseară, mai mulţi liberali, printre care şi Ludovic Orban, şi-au scris demisiile în alb.
A DEMISIONA SAU A NU DEMISIONA
Opoziţia se bate cu Puterea în plen, PSD şi PNL se bat între ele în USL
Marius Vulpe
Un Ponta nervos şi gafeor, secondat de un Antonescu războinic s-au întrecut ieri, în plenul reunit al parlamentului, cu un Boc împăciuitor, în a veni cu cea mai bună soluţie la aşteptările românilor protestatari în stradă.
Fiecare tabără s-a agitat de la tribună, una să explice ce a făcut pentru binele românilor, cealaltă să profite de tensiuni pentru a cere demisia tuturor şi pentru a provoca anticipate.
Pact naţional pentru stabilitate economică şi politică a propus premierul. Ba guvern tehnocrat, demisia tuturor factorilor de decizie – preşedinţie, guvern, parlamentari – şi anticipate, a cerut USL.
Sesiunea extraordinară convocată ca răspuns la manifestaţiile din stradă nu a oferit, la final, un mesaj al clasei politice care să detensioneze situaţia politică şi socială.
Două galerii, aceleaşi arme
Ca niciodată, balcoanele plenului reunit nu au fost ocupate de către invitaţii Opoziţiei, ci numai de cei ai Puterii. Aceasta rezervase toate cele 168 locuri existente.
Nu au spus însă prezent decât 100 de oameni, dotaţi cu câteva bannere, pe care se puteau citi: "Noi vrem reforme adevărate în România", "Noi vrem să muncim, nu să trândăvim" sau "Nu vrem ca Grecia, nici ca Ungaria!".
Convocaţi pentru a obstrucţiona discursurile liderilor USL, invitaţii pro-PDL au reuşit, prin huiduielile lor, să-şi atingă scopul. Vădit iritat, liderul PSD, Victor Ponta, şi-a pierdut cumpătul: "E împotriva ideii de dialog să admiteţi ca organizaţia de revoluţionari să vină aici să huiduie opoziţia. Domnule preşedinte, vă rog să nu le daţi înapoi banii pe care i-au obţinut necinstit. Dacă li-i daţi dvs., o să-i tai eu", a ameninţat Ponta, intrând în pielea de premier.

Nici premierul Emil Boc nu a fost scutit de huiduieli şi strigături. Discursul său a fost pigmentat cu scandările parlamentarilor USL: "Pleacă!", "Demisia!". Când premierul s-a întrebat retoric: "Ce îşi doresc românii astăzi?", câţiva parlamentari USL au replicat: "De unde ştii tu?", "Să pleci!".
Demisii, da, dar la PNL
Dacă Ponta i-a invitat pe parlamentarii Puterii să nu rămână "lipiţi de scaune", omologul său liberal, Crin Antonescu, a susţinut că singura soluţie de răspuns la "uriaşele nemulţumiri" ale populaţiei o reprezintă demisia tuturor.
"«Jos Băsescu» înseamnă că vor alt preşedinte, «Jos Guvernul» înseamnă că vor alt guvern, alegeri anticipate înseamnă alt parlament", a afirmat Antonescu, apreciind că Puterea are două soluţii de a pune capăt tensiunii: cu jandarmii sau cu urnele.
"Suntem gata să demisionăm", a mai spus liberalul. După o discuţie cu grupurile PNL, Antonescu a anunţat, ieri seară, că parlamentarii liberali doresc ca deputaţii şi senatorii USL să demisioneze din funcţii. Deja trei aleşi PNL, Ludovic Orban, Adriana Săftoiu şi Mircea Diaconu, şi-au pus demisiile la dispoziţia partidului.
Totuşi, Antonescu a precizat că vor urma discuţii cu partenerii social-democraţi, îna inte de hotărârea finală.

În PSD, numai Ponta pare însă a îmbrăţişa teza demisiilor parlamentare în bloc. Restul parlamentarilor vor să-şi păstreze mandatele şi preferă, cel mult, scenariul unei greve în legislative, idee criticată ieri de liderul liberal ca "prea soft şi ridicolă".
BLOCAJ
USL nu ştie cum să forţeze anticipatele
Liderii USL nu au reuşit ieri să ajungă la un consens asupra unei strategii politice, care să ducă eventual la demisia guvernului şi organizarea de anticipate. PNL şi PC au cerut demisia în bloc din parlament. PSD-iştii s-au împotrivit şi au propus grevă parlamentară. Ideea a fost respinsă de liberali şi conservatori.
USL va lua o decizie în zilele următoare. Pentru a evita căderea în ridicol, Victor Ponta i-a ameninţat pe aleşii USL că, dacă nu-şi vor da demisia în luna februarie, nu vor mai prinde un loc în viitorul parlament.

Din PSD, demisia în bloc a fost contestată în special de Adrian Năstase şi Marian Vanghelie. Primul a argumentat că un astfel de gest ar duce la alegeri parţiale, nu anticipate, pentru că parlamentarii puterii nu vor face un gest similar. În plus, prin demisia din parlament, USL nu va avea reprezentanţi în birourile electorale, judeţene sau cel naţional, la viitorul scrutin.
Ideea grevei parlamentare are şi ea opozanţi în PNL şi PC, deoarece ea nu ar încurca puterea prea tare. "Vor face câte o şedinţă de plen pe săptămână şi îşi vor trece legile", ne-a spus un parlamentar liberal.
O altă variantă vehiculată a fost un boicot activ al lucrărilor Parlamentului, care să blocheze activitatea legislativă. Liderii USL au ajuns totuşi la o concluzie: dacă presiunea străzii nu va creşte, demisia guvernului va fi aproape imposibil de obţinut.

TENSIUNI. Liderii USL nu se pun de acord
FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

REVOCARE
Teodor Baconschi este primul ministru care şi-a pierdut funcţia din cauza unei postări pe blog. Acesta a fost anunţat de Emil Boc prin telefon, în timp ce se afla la o reuniune internaţională
Laura Ciobanu
Teodor Baconschi este prima victimă a protestelor de stradă, dar şi a propriei stângăcii. Acesta a fost revocat ieri din funcţia de ministru de Externe din cauza calificativului "mahalaua ineptă şi încolonată" adresat protestatarilor, fiind primul ministru din România demis pentru o postare pe blog.
Emil Boc a făcut anunţul în timpul discursului pe care îl susţinea în şedinţa extraodinară a Parlamentului, după ce şi-a cerut scuze în numele PDL. "Regret derapajele şi stângăciile unor colegi la adresa protestatarilor şi prezint scuze publice românilor pentru aceste afirmaţii", a spus el înainte să anunţe că i-a trimis preşedintelui cererea de revocare a lui Baconschi.

Printre cei luaţi prin surprindere s-au numărat chiar colegii de partid ai lui Emil Boc. Surse democrat-liberale spun că în Biroul Permanent al PDL de ieri dimineaţă nu s-a discutat acest subiect, pedeliştii aflând despre decizie în plen, cu prilejul anunţului premierului, odată cu Opoziţia şi cu telespectatorii televiziunilor de ştiri.
EROARE. Expresia „mahalaua ineptă și încolonată” l-a costat pe Baconschi funcția în guvern
FOTO:CODRIN PRISECARU

Ministrul, luat ca din oală
Teodor Baconschi, care se afla la o reuniune la Bruxelles, în calitate de ministru de Externe, a declarat că premierul l-a anunţat de revocarea sa din funcţie prin telefon, în jurul orei 11.00.
Acesta spune că Boc nu i-a reproşat nimic pe linie guvernamentală. Legat de motivul demiterii, el a declarat că respectivul text de pe blog a fost "amplu răstălmăcit" şi că el se referea numai la acei protestatari care erau violenţi.
"Dacă această decizie contribuie la recredibilizarea PDL şi la detensionarea situaţiei sociale, renunţ bucuros", a spus fostul ministru. Baconschi, care este şi primvicepreşedinte al PDL, nu a fost subiectul vreunui vot de încredere în PDL.
Acesta a declarat că s-a interesat la un coleg care a fost la şedinţa de luni dimineaţă a PDL şi că, deşi fusese criticat în lipsă de secretarul general Ioan Oltean şi de liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, nu i s-ar fi cerut demisia în acest for al partidului.
Mai mult, decizia premierului vine după ce Teodor Baconschi fusese desemnat, săptămâna trecută, drept şef al comisiei de dialog social menită să discute cu societatea civilă. Numele lui Baconschi era, încă de anul trecut, pe lista remaniabililor din Guvernul Boc.
Conform spuselor premierului, succesorul său în fruntea MAE va fi stabilit într-o zi sau două, după consultări în cadrul PDL şi în cadrul coaliţiei, precum şi în urma discuţiilor cu preşedintele Traian Băsescu. Întrebat dacă s-a consultat cu colegii de partid, Boc a răspuns că "potrivit Constituţiei re vocarea este prerogativa premierului şi a preşedintelui".
"Trebuia să dăm un răspuns oamenilor care s-au simţit jigniţi de derapajele verbale ale unor colegi de-ai noştri", a explicat el.
MAJORITATEA PARLAMENTARĂ, ÎN PERICOL
Deputaţii minorităţilor nu mai vor asumări
Guvernul se confruntă cu o nouă problemă: după protestele din stradă, şi majoritatea parlamentară scârţâie. Dacă până ieri, în şedinţele de Coaliţie pretenţii ridica doar UDMR, acum reprezentanţii puterii se vor lovi şi de deputaţii minorităţilor naţionale.
Liderul acestui grup, deputatul Varujan Pambuccian, a anunţat că nu va mai susţine, pe viitor, niciun fel de asumări de răspundere în faţa Parlamentului.
"Niciodată nu vom mai gira asumări de răspundere ale nimănui, ale niciunui guvern, oricare ar fi el, de oricine ar fi el generat, tocmai pentru a readuce dialogul în Parlament", a anunţat Pambuccian.

POZIȚIE. Varujan Pambuccian joacă tare în relația cu Coaliția
FOTO: AGERPRES

El s-a delimitat şi de derapajele verbale venite din rândurile PDL.
"Am înţeles că povestea cu ciumpalacii a rezolvat-o premierul, dar pentru cea cu viermii aştept scuze de aici, de la tribună", s-a referit el la senatorul PDL Iulian Urban, care a folosit acest termen.
Citiţi şi:

  • PC, pregătit pentru retragerea din Parlament, numai după un consens în USL
  • Meleşcanu, despre propunerea lui Antonescu: Ne putem şi sinucide, dar nu asta e soluţia
  • Vlad Nistor: Schimbarea lui Teodor Baconschi, binevenită şi îndelung aşteptată
  • DAN ANDRONIC: Se retrage Opoziţia din Parlament? Pun pariu că nu se va întâmpla…