UPDATE 3: Conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Traian Băsescu a primit miercuri,  la ora 19.05, de la Parlamentul României, la Cabinetul său, solicitarea privind suspendarea sa din funcţie.  
UPDATE 2: Preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Valeriu Zgonea, a declarat că informarea privind procedurile de suspendare a lui Traian Băsescu a fost trimisă către Preşedinţie.
UPDATE 1: După anunţul lui Crin Antonescu, preşedintele interimar al Organizaţiei PDL Bucureşti, Adriean Videanu, a lansat un apel către bucureşteni să vină joi în Piaţa Revoluţiei, de la ora 18,00, pentru a manifesta paşnic împotriva "actului abuziv şi nedemocratic de a subordona statul de drept".
"Prin acţiunile din ultimele două zile, în tentativa de a subordona toate instituţiile statului, din păcate, USL, pentru prima dată după anii ’90, mută dezbaterea politică în stradă. Din păcate, spun astăzi, nu mai putem vorbi de instituţii independente sau nu mai au pârghiile legale care să apere ordinea constituţională şi statul de drept. Motiv pentru care, fac un un apel la toţi bucureştenii ca mâine, la ora 18,00, în Piaţa Revoluţiei, lângă Ateneul Român, să manifestăm în mod paşnic împotriva acestui act abuziv şi nedemocratic de a subordona statul de drept", a afirmat Videanu.
Birourile Permanente reunite au decis, cu o largă majoritate, ca sesiunea extraordinară a Parlamentului să aibă loc în zilele de 5 şi 6 iulie, singurul punct pe ordinea de zi fiind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, a declarat azi, preşedintele PNL, Crin Antonescu.
"Birourile reunite ale celor două Camere au hotărât cu largă majoritate (16 voturi la 1) convocarea acestei sesiuni extraordinare care va debuta cu şedinţa camerelor reunite, mâine, la ora 10:00", a spus Preşedintele Senatului. Urmează ca astăzi, conducerea celor două Camere să-l anunţe pe Preşedinte de solicitarea procedurii de suspendare.
Liderul liberal a prezentat şi un calendar al suspendării din funcţie a şefului statului. Astfel, mâine la ora 10.00, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului se va citi documentul redactat de USL prin care Puterea îşi motivează decizia de a declanşa suspendarea Preşedintelui. Apoi, şeful statului va fi invitat în Parlament pentru a-şi prezenta punctul de vedere.
"Sunt de fapt două reuniuni. Una cea de mâine în care se dă citire actului prin care se cere de către cel puţin o treime din membrii Parlamentului suspendarea preşedintelui. Astăzi, după şedinţa Birourilor permanente, preşedintele României este anunţat de către conducerea Parlamentului de solicitare (…) şi în cazul în care doreşte, în cursul şedinţei de mâine, după citirea acestei propuneri, domnia sa poate să vorbească în Parlament, să prezinte un punct de vedere faţă de ceea ce documentul care solicită suspendarea redă", a spus Antonescu.
Ulterior, plenul comun va propune, joi, Curţii Constituţionale un termen pentru formularea unui aviz referitor la cererea de suspendare a preşedintelui. Crin Antonescu a menţionat că acesta va fi de "circa 24 de ore" şi că avizul CCR este pur consultativ.
Liderul PNL şi-a mai exprimat dorinţa ca suspendarea Preşedintelui Băsescu să fie votată de Parlament vineri, 6 iulie.
"După ce se primeşte acest  aviz, în maxim 24 de ore, are loc o nouă şedinţă în care de fapt se dezbate şi în cele din urmă se votează propunerea de suspendare a preşedintelui şi în funcţie de deciziile pe care le vor lua Birourile pe care le vom convoca după şedinţa de mâine, în cursul zile de vineri, probabil, în partea a doua în acest calendar va avea loc şedinţa de dezbateri şi de vot asupra suspendării", a completat preşedintele Senatului.
Întrebat dacă se va constitui o comisie de anchetă, Crin Antonescu a precizat că acest lucru se va dezbate în şedinţa de plen de mâine, dar "intenţia este aceea de a merge direct, fără comisie de anchetă".
Antonescu a adăugat că îşi doreşte ca preşedintele Traian Băsescu să vină în faţa plenului reunit pentru a-şi susţine punctul de vedere.

"Preşedintele poate veni şi mâine şi poate veni şi la şedinţa în care se dezbate şi se votează când are dreptul, spre deosebire de inţiatori sau grupurile parlamentare, are asemenea unei moţiuni de cenzură, un timp alocat. Ne spun prevederile legale – are voie să intervină de câte ori doreşte în dezbatere", a mai spus Antonescu.
CITIŢI ŞI:

  • Suspendarea Preşedintelui Băsescu, o chestiune de ore?
  • Comisia de la Veneţia sare în sprijinul Curţii Constituţionale
  • Guvernul a restrâns atribuţiile CCR. Preşedintele poate fi suspendat fără avizul Curţii
  • USL neagă ceea ce Crin Antonescu a spus cu gura lui: "Miza principală este schimbarea judecătorilor CCR"
  • USL ţine motoarele turate pentru suspendarea preşedintelui
  • Asalt final asupra preşedintelui
  • PRIMELE VICTIME ALE LOVITURII DE STAT A USL: Vasile Blaga, Gheorghe Iancu şi Roberta Anastase au fost revocaţi
  • STRATEGIE. Cum vrea USL să îl suspende pe preşedintele Traian Băsescu