Evenimentul Zilei > Politica > USD nu se DESFIINȚEAZĂ. PSD a preluat ministerele Economiei şi Finanţelor
USD nu se DESFIINȚEAZĂ. PSD a preluat ministerele Economiei şi Finanţelor

USD nu se DESFIINȚEAZĂ. PSD a preluat ministerele Economiei şi Finanţelor

Liderii USD s-au reunit, dimineață, de urgență la Guvern, după ce Crin Antonescu le-a cerut desființarea USD. În același timp, Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Daniel Constantin, au emis un comunicat de presă în care au precizat că noua alianţă electorală s-a format în urma deciziei comune a PNL, PSD, PC şi UNPR, de a participa pe liste separate la alegerile europarlamentare din mai, iar aceasta nu încalcă protocolul USL. La Palatul Victoria au fost prezenți și Crin Antonescu, alături de ministrul demisionar al Finanţelor, Daniel Chiţoiu. În urmă cu puțin timp, Crin Antonescu a anunțat pe Facebook că va susține o conferință de la ora 13.00, la sediul PNL.

UPDATE 12.30. Premierul Victor Ponta a anunţat că a transmis preşedintelui retragerea din funcţii a miniştrilor Andrei Gerea şi Daniel Chiţoiu şi a precizat că interimatul la ministerul Economiei va fi preluat de ministrul Constantin Niţă, în timp ce interimatul la Finanţe va fi preluat de el.
Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea şi-au înregistrat oficial demisia din funcţia de ministru al Finanţelor, respectiv ministru al Economiei, la cabinetul prim-ministrului, imediat după discuţia dintre premierul Victor Ponta şi liderul PNL, Crin Antonescu.
Dimineață, la sediul Guvernului, a avut loc o ședință a liderilor USD. Alături de premierul Victor Ponta, la sediul Guvernului au fost prezenți vicepremierii Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea, ministrul Apărării, Mircea Duşa, dar și ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. 
"Uniunea Social Democrată s-a format ca alianţă electorală în urma deciziei comune a PNL, partid reprezentat prin vocile domnilor Crin Antonescu şi Klaus Iohannis, respectiv a celorlalte trei partide care formează Uniunea Social Liberală, PSD, PC şi UNPR, de a participa pe liste separate la alegerile europarlamentare din mai 2014", se arată în comunicatul de presă semnat de Ponta, Oprea și Constantin.
Cei trei susţin că, prin înfiinţarea USD, nu se încalcă protocolul Uniunii Social Liberale, "dat fiind că articolul 9, punctul 8 din document, invocat de către colegii din PNL, se referă strict la participarea separată în alte alianţe electorale la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale"."Uniunea Social Democrată nu este în afara şi nici împotriva USL", se mai arată în comunicat.Liderii USD menţionează că, de altfel, chiar de la înfiinţare, colegii lor liberali au salutat înfiinţarea USD.
Un simplu pretext politic

În acest sens, în comunicat este citat liderul PNL Crin Antonescu cu o declaraţie din 10 februarie, în care spunea că "uniunea sau alianţa electorală pentru alegerile europarlamentare constituită astăzi (USD) nu este nicio surpriză".

Liderii USD consideră că "ridicarea publică a acestui subiect este un simplu pretext politic, într-un moment în care România are nevoie de stabilitate".
Antonescu a cerut desființarea USD

Aseară, Biroul Politic Național al PNL l-a mandatat pe președintele PNL, Crin Antonescu să ceară aliaților săi: respingerea Legii amnistiei, desființarea USD și remanierea guvernamentală solicitată de liberali.

"Nu putem interzice – şi nu avem de gând – acestor trei formaţiuni să meargă într-o formulă comună de alegeri europarlamentare, dar nu prin încălcarea protocolului în vigoare al USL şi nu prin încercarea de a substitui – cu posibilitatea de a înşela electoratul – o titulatură care a însemnat şi însemnă cu totul altceva şi anume USL", a spus Antonescu.

De asemenea, Antonescu a precizat că, dacă partenerii continuă cu USD, atunci se situează în afara prevederilor protocolului USL.
PRINCIPALELE MOMENTE ALE CRIZEI DIN USL
23 ianuarie. Radu Stroe demisionează din fruntea MAI. La scurt timp după acest anunț, premierul Ponta a declarat că vicepremierul Gabriel Oprea va prelua interimatul la Interne, liberalii urmând să desemneze un succesor al lui Stroe până la 1 februarie.
Mai multe detalii: Radu Stroe și-a dat demisia din fruntea Internelor. Ponta nu l-ar fi vrut plecat din Guvern

6 februarie. Daniel Chiţoiu demisionează din fruntea Ministerului Finanţelor. Crin Antonescu și Klaus Iohannis au fost nemulţumiţi că ministrul Chiţoiu a fost de acord cu măsura propusă de PSD privind eşalonarea creditelor, fără să îi informeze pe colegii din PNL.
Mai multe detalii: Daniel Chițoiu a DEMISIONAT, Nicolăescu îi va lua locul. Antonescu: În cadrul unor "mutații mai largi", Chițoiu se va ocupa de partid | VIDEO

7 februarie. PSD are dubii cu privire la posibilitatea ca liberalul Klaus Iohannis să cumuleze și funcția de vicepremier pe lângă cea de ministru de Interne.

Mai multe detalii: NOU SCANDAL ÎN USL. PSD nu-l vrea pe Iohannis vicepremier. Antonescu: "Îmi pare chiar caraghios!"

10 februarie. PNL insistă ca Iohannis să fie şi ministru de Interne şi vicepremier. Crin Antonescu a declarat  că schimbările majore din Guvern s-au făcut pentru a crește eficiența, iar remanierile miniștrilor liberali nu au avut drept motiv apropierea lor de premierul Victor Ponta, așa cum s-a speculat.

Mai multe detalii: Crin Antonescu: Klaus Iohannis va fi ministru de Interne și vicepremier

11 februarie. Daniel Constantin este propus vicepremier de Victor Ponta. Într-un interviu pentru Agerpres, preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, se plânge că Crin Antonescu i-a jignit pe el şi pe Dan Voiculescu şi susţine că solicitarea ca PC să preia o poziţie de vicepremier este susţinută şi de PSD şi de UNPR.
Mai multe detalii: Daniel Constantin (PC): Sunt preşedintele unui partid care merită poziţia de vicepremier
17 februarie. Duel pe televiziuni. Un nou episod al crizei din USL a avut loc luni, când premierul Victor Ponta și liberalul Crin Antonescu nu au reușit să ajungă la un consens cu privire la remanierea guvernului. În încercarea de a-și consolida poziția, cei doi lideri ai alianței s-au aflat, luni seară, pe același tronson orar, în platourile a două televiziuni de știri. Victor Ponta a mers la Sinteza zilei, de la Antena 3, în timp președintele PNL s-a aflat la emisiunea Sub semnul întrebării, de la postul B1 TV.
Mai multe detalii: Antonescu (B1TV): Ponta dorește să țină PNL la guvernare într-o poziție marginală. Victor Ponta (Antena3): Cred că este nedrept să renunțăm la Daniel Constantin
18 februarie. Crin Antonescu cere desfiinţarea USD. Biroul Politic Național al PNL l-a mandatat pe președintele PNL, Crin Antonescu să ceară aliaților săi: respingerea legii amnistiei, desființarea USD și remanierea guvernamentală solicitată de liberali.

Mai multe detalii: Crin Antonescu cere desființarea USD. Liberalii își mențin propunerile pentru posturile de miniștri. Culisele ședinței PNL

CITIȚI ȘI:

  • Crin Antonescu cere desființarea USD. Liberalii își mențin propunerile pentru posturile de miniștri. Culisele ședinței PNL
  •  REPLICĂ. Ponta: Înființarea USD nu încalcă protocolul USL
Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: