Urzica: "Pentru 100.000 euro ma reapuc de gimnastica"
- Adam Popescu
- 15 februarie 2007, 02:00
Invitat de Dinamo in Portugalia, fostul sportiv priveste cu jind la castigurile fotbalistilor, pe care le considera exagerate.
Pentru meciul de fotbal Benfica - Dinamo, din Cupa UEFA, partida desfasurata aseara, dupa inchiderea acestei editii, oficialii "cainilor rosii" au invitat in Portugalia numerosi apropiati, sponsori si ziaristi. Un avion inchiriat de clubul din Soseaua Stefan cel Mare a aterizat marti la amiaza in Lisabona.
Dintre oaspetii gruparii "ros-albe" se disting doua figuri emblematice ale sportului romanesc: marii campioni Marius Urzica (gimnastica) si Mihai Covaliu (scrima). Ambii sunt angajati la Clubul Sportiv Dinamo, iar deplasarea pe taram lusitan este un cadou pentru carierele lor exceptionale.
Vecini in tribuna Imbracati simplu si asezati unul langa altul, la distanta apreciabila de zona in care roiau camerele de luat vederi (aflate intr-o cursa nebuna pentru a surprinde declaratii de la "vedeta" zilei, actionarul dinamovist Vasile Turcu), cei doi sportivi au privit atent la antrenamentul oficial al "cainilor rosii".
Ei s-au minunat de arhitectura impozantei arene "Da Luz". Urzica a fost de-a dreptul captivat cand a zarit, la primul nivel al stadionului, o sedinta de fitness. In schimb, Covaliu, campion olimpic la Sydney, in 2000, si campion mondial la sabie, si-a adus aminte ca a facut primii pasi in sport ca fotbalist, evoluand o vreme la juniorii echipei FC Brasov.
"Noi, cei de la scrima, avem nevoie de o miscare buna a picioarelor in concurs, asa ca jucam mult fotbal in pregatiri", explica Covaliu apropierea de sportul-rege.
In premiera la Lisabona "N-am mai fost niciodata la Lisabona pana acum. Imi place fotbalul. Nu ratez nicio ocazie sa incing cate o miuta cu prietenii", ne spune Urzica, gimnastul care a participat la trei editii ale Jocurilor Olimpice, iar la Sydney a castigat medalia de aur la aparatul sau preferat, cal cu manere.
De altfel, el a adus singura medalie a gimnasticii masculine romanesti din toate timpurile la acest nivel. Din 1994, cand a cunoscut prima oara gustul gloriei, devenind campion mondial, Urzica a dominat cu autoritate proba calului cu manere.
Sirul de victorii inregistrat de Urzica incepuse sa irite lumea gimnasticii. "Sa-l pandim, sa-l prindem cu ceva!", pretinde Marius ca isi spuneau arbitrii atunci cand il vedeau cum reusea sa tina in frau calul naravas.
Cupe, medalii si trofee fara numar La 31 de ani, dupa 25 de ani de antrenamente, Urzica da semne ca vrea sa reintre iar in arena. Ar face-o pentru bani, cu scopul de a-si asigura viitorul. "Pentru 100.000 de euro, Marius ar reveni in concursuri", sare Mihai Covaliu, inspector-principal la Ministerul Administratiei si Internelor, in ajutorul colegului sau de club. Urzica isi aproba partenerul de drum.
"N-am facut sport pentru bani, dar recunosc ca nu mi-ar displacea sa primesc o asemenea suma. M-as reapuca de gimnastica pentru 100.000 de euro! Atatia bani ar reprezenta o motivatie. N-am reusit sa strang in toata cariera mea o suma asa de mare.
In schimbul acestor bani, garantez ca voi obtine o medalie la cal cu manere, la orice competitie internationala. N-am emotii. Am asistat la ultima editie a Cupei Mondiale de gimnastica din Danemarca si n-am fost impresionat de niciun concurent la cal cu manere", spune campionul.
Urzica nu mai stie unde are toate cupele, medaliile si celelalte trofee pe care le-a castigat in cariera, de la Balcaniada pana la Olimpiada.
FOTBALISTI SI RESTUL LUMII
"Ei ar trebui sa fie invidiosi pe noi"
Vechea disputa dintre diversele discipline sportive, pornita de la inechitatea existenta intre raportul efort-recompensa financiara, a fost redeschisa la Lisabona. La o intrebare adresata lui Urzica ("Nu esti invidios pe castigurile fotbalistilor?"), Covaliu a sarit ca ars.
"Ei ar trebui sa fie invidiosi pe noi, nu noi pe ei!", a reactionat luptatorul cu sabia, cu siguranta celui care stie cat de greu este sa ocupi primul loc in lume. Urzica a aprobat afirmatia lui Covaliu.
Marius a adus argumentul numeroaselor ore de pregatire de care au parte gimnastii. In timp ce un fotbalist se antreneaza pe zi cel mult trei ore, un gimnast aloca de doua ori mai mult timp pregatirii.
"La gimnastica se fac antrenamente si de cate opt ore pe zi. In plus, banii nu te dau afara din casa. Spre exemplu, eu am castigat acum cativa ani un concurs de Cupa Mondiala si am primit doar 1.200 de franci elvetieni", se plange Urzica, ajuns acum antrenor la CS Dinamo si angajat cu gradul de comisar la "Interne".