Următoarea tranşă de împrumut de la FMI, sub semnul întrebării

Următoarea tranşă de împrumut de la FMI, sub semnul întrebării

O nouă amânare din partea Curţii Constituţionale pe cele două proiecte de legi pune sub semnul întrebării eliberarea următoarei tranşe din împrumutul extern.

Şedinţa boardului Fondului Monetar Internaţional, în cadrul căreia se va discuta scrisoarea la acordul stand-by şi eliberarea celei de-a cincea tranşe din împrumut, în valoare de 850 milioane de euro, va avea loc pe 28 iunie, la Washington.

În urmă cu o săptămână, reprezentantul României la Fond, Mihai Tănăsescu, era convins că măsurile de austeritate vor fi adoptate până la întâlnirea boardului. "Eu sunt convins că vom intra în board pe 28 iunie, pentru că au fost depăşite problemele cu adoptarea măsurilor de austeritate", a declarat Tănăsescu, citat de "Ziarul Financiar".

Experţii Fondului Monetar nu au motive de îngrijorare

Ne puteți urmări și pe Google News

Convingerea acestuia era susţinută şi de alţi experţi ai instituţiei financiare internaţionale.

"Măsurile de ajustare fiscală, care constituie acţiuni prealabile eliberării unei noi tranşe în programul cu România, trebuie să fie aprobate de Curtea Constituţională şi desigur noi respectăm această procedură. Nu credem însă că avem vreun motiv de îngrijorare", a declarat, săptămâna trecută, Caroline Atkinson, director în Departamentul de relaţii externe al FMI. Până la închiderea ediţiei reprezentanţii Fondului nu au putut fi contactaţi pentru a comenta amânarea deciziei Curţii Constituţionale.

O nouă vizită a experţilor FMI la Bucureşti ar putea avea loc, cel mai probabil, în a doua parte a lunii iulie. În acea perioadă, guvernul are în vedere aprobarea unei rectificări bugetare, prin care vor fi reduse o parte consistentă din sumele alocate proiectelor de investiţii. Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a afirmat că este gata să reducă din cheltuielile materiale dacă va fi necesar.

850 de milioane de euro este următoarea tranşă din împrumutul extern care va fi virată de FMI în conturile BNR

"Eu sunt convins că vom intra în board pe 28 iunie, pentru că au fost depăşite problemele cu adoptarea măsurilor de austeritate.", MIHAI TĂNĂSESCU, declaraţie făcută în urmă cu o săptămână