Universitatea "Spiru Haret": facultati-pirat in invatamantul privat

Universitatea "Spiru Haret": facultati-pirat in invatamantul privat

20 de specializari din cadrul unor facultati ale Universitatii "Spiru Haret", forma de invatamant la distanta, functioneaza fara acreditare.

Universitatea privata „Spiru Haret” inscrie studenti pe banda rulanta la invatamant la distanta (ID) la facultati care nu sunt acreditate pentru aceasta forma de studiu.

Site-ul Universitatii „Spiru Haret” prezinta potentialilor candidati o oferta cu 17 specializari la care pot urma cursuri de ID la facultatile din Bucuresti ale Universitatii. Dintre acestea, doar cinci au autorizatie provizorie de functionare pentru invatamant la distanta, ceea ce inseamna ca vor fi acreditate abia peste 7 sau 8 ani.

Din lista cu toate facultatile autorizate provizoriu sau acreditate, potrivit unei hotarari de guvern din iunie 2007, reiese ca celelalte 12 specializari ale universitatii bucurestene functioneaza in ilegalitate.

Acestora li se adauga alte opt specializari la facultati din provincie care apar pe site-ul universitatii si cu varianta de ID, desi nu sunt autorizate pentru aceasta forma de invatamant.

Mai mult, angajatele de la secretariatul universitatii induc in eroare candidatii care cer mai multe informatii despre facultatea pe care vor s-o urmeze la ID. „Da, suntem acreditati. Nu veti avea nicio problema sa va dati licenta”, vine raspunsul prompt al secretarei de Departamentul ID al Universitatii „Spiru Haret”.

Candidati momiti

Cristiana C., studenta in anul IV la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii „Carol Davila” Bucuresti, este unul dintre candidatii care au cazut in plasa intinsa de reprezentantii „Spiru Haret”.

Cristina s-a inscris toamna aceasta la Facultatea de Sociologie-Psihologie din cadrul Universitatii „Spiru Haret”, la ID, unde taxa anuala este de 900 de lei.

„Nimeni de la facultate si de la comisia de admitere nu a mentionat micuta problema existenta: ID-ul nu este acreditat. Cu toate acestea, mi s-a promis o diploma si am fost incurajata sa ma inscriu”, s-a plans studenta, care a platit o taxa de 60 de lei la inscriere. Potrivit acesteia, reprezentantii universitatii au mintit-o pretinzand ca studiile la ID sunt acreditate.

„As vrea sa fie pedepsiti intr-un fel sau altul, pentru ca mi se pare o lipsa de respect. In plus, sunt sute de studenti inscrisi fara a fi informati despre adevarata stare a universitatii”, a spus Cristina.

Studii fara diploma

Daca alege sa urmeze cursurile ID ale acestei facultati, Cristina nu-si va putea da licenta nici la „Spiru Haret”, nici la o alta facultate, privata sau de stat, potrivit purtatorului de cuvant al Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), Mihai Floroiu.

Specialistii acestei institutii au elaborat metodologia de acreditare pentru facultati, care a fost apoi avizata de Ministerul Educatiei si Cercetarii si aprobata prin hotarare de guvern in vara acestui an.

„Pentru ca o facultate sa poata sustine examene de licenta  trebuie sa fie acreditata. O universitate nu are dreptul sa organizeze cursuri fara a avea acreditare. Toate facultatile care organizeaza cursuri fara a avea acreditare sunt in afara legii”, a explicat Floroiu.

Spusele acestuia sunt intarite de explicatia acordata EVZ de secretarul de stat pentru invatamant superior din Ministerul Educatiei, Dumitru Miron: „Nu se pot recunoaste acte de studii de la facultati care nu erau acreditate la momentul inceperii studiilor”. 

Astfel, studentul nu-si poate lua licenta nici la facultatea la care a terminat cursurile, dar nici la o alta facultate de stat sau privata pentru ca studiile sale nu sunt recunoscute din cauza lipsei acreditarii facultatii, potrivit secretarului de stat. „Din punctul de vedere al legii, el nu exista ca student”, a spus Miron.

„Ministerul nu e Demiurg”

Un tertip folosit de universitatile private este trecerea studentilor de la ID pe listele de invatamant la zi, in cazul in care facultatea respectiva are acreditare. Din moment ce apar ca studenti la zi, acestia pot da examenul de licenta.

„Depinde de bucataria interna a fiecarei facultati”, a spus Floroiu. Acesta sustine ca institutia pe care o reprezinta nu are competenta necesara sa aplice sanctiuni facultatilor care incalca legea si ca aceste atributii revin Directiei de Invatamant Superior din cadrul Ministerului Educatiei.

Secretarul de stat Dumitru Miron, in subordinea caruia se afla directia, spune insa ca mijloacele de interventie ale Ministerului Educatiei sunt destul de limitate.

„Ministerul nu este un Demiurg care intervine dupa bunul plac”, explica acesta, adaugand ca universitatile care incalca legea pot insa primi atentionari de la minister. Pasul urmator este un control mai amanuntit al universitatii, urmat chiar de propunerea catre parlament de retragere a acreditarii.

Studentii care se simt inselati au dreptul sa dea in judecata universitatea respectiva. „Mi-ai vandut un produs expirat, raspunzi”, spune Miron, care sfatuieste studentii sa se informeze inainte de a plati taxe la facultatile particulare.

Reactie

Rectorul de la „Spiru Haret”: „Am vorbit cu premierul. S-a rezolvat” Aurelian Bondrea, rectorul Universitatii „Spiru Haret”, neaga validitatea hotararii de guvern si pretinde ca premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a promis ca situatia acreditarilor de la „Spiru Haret” se va rezolva.

Senatul Universitatii „Spiru Haret” a trimis la mijlocul acestei luni o scrisoare deschisa prin care isi arata nemultumirea fata de hotararea de guvern din iunie 2007, conform careia numai cinci specializari din cadrul universitatii lui Bondrea au primit autorizare provizorie pentru invatamant la distanta.

Mai mult, Bondrea pretinde ca premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a promis ca hotararea va fi anulata. „Hotararea e ilegala. S-a si rezolvat. Am vorbit cu premierul. Am avut saptamana trecuta o conversatie si m-a asigurat ca se retrage hotararea pentru ca e ilegala”, a declarat Bondrea. In anul universitar 2005-2006, „Spiru Haret” a avut 97.000 de studenti, 53.000 dintre acestia fiind inscrisi la invatamant la distanta.

In ciuda incercarilor EVZ de a obtine un raspuns din partea primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu, biroul de presa al guvernului nu a raspuns solicitarii trimise inca de saptamana trecuta.

SCOALA LA DISTANTA

ID la sport si muzica

In cadrul universitatii infiintate inca din 1991 functioneaza astazi 30 de facultati cu peste 50 de specializari, potrivit prezentarii de pe site-ul universitatii.

Singurele facultati din Bucuresti pentru care universitatea nu ofera posibilitatea urmarii cursurilor la ID sunt Medicina Veterinara, Arhitectura si Teatrul.

In schimb, studentii au posibilitatea sa urmeze cursuri de invatamant la distanta pana si la Facultatea de Educatie Fizica si Sport sau la Facultatea de Muzica, in conditiile in care studiile la ID nu prespun sustinerea de cursuri, ci doar prezenta la examene.

Dintre cele in jur de 50 de specializari oferite de universitate, numai cinci specializari au autorizare provizorie pentru invatamantul la distanta, toate din Bucuresti: Contabilitate si Informatica de gestiune, Finante si Banci, Marketing, Limba si literatura romana si Istorie, potrivit hotararii de guvern care stabileste acreditarile pentru facultatile de stat si private.

Ne puteți urmări și pe Google News