Unirea Urziceni, în pragul desfiinţării

Unirea Urziceni, în pragul desfiinţării

Unirea Urziceni, formaţia care a uimit în ultimii ani România şi a făcut furori în Liga Campionilor, trăieşte acum sub perspectiva desfiinţării, din pricina problemelor financiare.

Unirea Urziceni n-a fost în stare să mai producă o minune în Europa şi a ratat calificarea în playoff- ul Ligii Campionilor. Miercuri seară, la Sankt Petersburg, ialomiţenii au pierdut decent în faţa celor de la Zenit (scor 0-1), după ce manşa-tur se terminase fără un învingător (0-0).

Elevii lui Ronny Levy puteau să dea lovitura în ultimul sfert de oră, când Neaga şi Dale ar fi putut marca. Singurul gol al dublei manşe a fost reuşit de Danny, jucător portughez adus de la Dinamo Moscova cu 30 de milioane de euro. Lusitanul l-a chinuit tot meciul pe fundaşul dreapta Epaminonda Nicu.

Titularizarea lui Epaminonda a fost una dintre deciziile neinspirate ale antrenorului israelian. Pentru postul de fundaş dreapta, Levy ar fi putut apela fie la Petre Marin, fie la Vasile Maftei, care îi lăsa locul în centrul defensivei lui Bruno Fernandes.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au ratat un pot de minimum şapte milioane de euro

Vicecampionii României au dat cu piciorul şansei de mai realiza o surpriză uriaşă pe plan european, după ce în sezonul trecut de Liga Campionilor le învinseseră pe Glasgow Rangers şi pe FC Sevilla. S-a ratat astfel un pot de şapte milioane de euro, care s-ar fi obţinut dacă ialomiţenii ar fi trecut şi de play-off.

Drama Unirii este legată însă de situaţia financiară dezastruoasă pe care o traversează Dumitru Bucşaru, patronul echipei ialomiţene. Jucătorii nu şi-au mai încasat salariile de două luni şi vor să depună memorii pentru a deveni jucători liberi.

Mihai Stoica, managerul general al echipei, a trimis în ultimele zile semnale discrete către Dumitru Bucşaru. "Pentru mine, aceşti jucători sunt nişte eroi, pentru că evoluează în nişte condiţii speciale", a spus Stoica, care va avea o întâlnire decisivă cu patronul, zilele următoare, pentru a se lămuri în privinţa planurilor de viitor pe care acesta le are cu echipa.

Nemulţumirea jucătorilor este legată de faptul că, deşi au adus în conturile clubului aproximativ 10 milioane de euro, după evoluţiile din Liga Campionilor din sezonul trecut, Dumitru Bucşaru nu le-a achitat restanţele financiare, folosind banii produşi de fotbalişti în scopuri personale.

Dacă s-ar fi calificat în playoff-ul Ligii, fotbaliştii Unirii ar fi încasat o parte din restanţe. Situaţia este atât de proastă încât deplasarea până la Sankt Petersburg nu s-a făcut cu charterul, ci cu o cursă de linie.

"Patronul ne-a tratat ca pe nişte gunoaie"

Primul jucător care a răbufnit este argentinianul Pablo Brandan. "Patronul s-a purtat cu noi de parcă suntem nişte gunoaie, dar noi am dat totul pe teren. Sperăm că această situaţie se va rezolva", a spus Brandan, conform cotidianului "Pro Sport". El este unul dintre jucătorii care are oferte de transfer din străinătate, alături de Marius Bilaşco, Bruno Fernandes şi Giedrius Arlauskis.

"Bursucul" nu ia în calcul dispariţia "lupilor"

Unirea Urziceni va continua să joace în Liga Europa, acolo unde va putea să pătrundă în faza grupelor, dacă va trece de playoff. Financiar însă, această competiţie nu este nici pe departe la fel de atractivă precum Liga Campionilor şi, chiar dacă va continua să evolueze în grupele Ligii, pentru Unirea salvarea nu va veni din Liga Europa.

Dan Petrescu, fostul antrenor al Unirii Urziceni, crede că echipa va reuşi să supravieţuia scă. "Este imposibil ca o echipă atât de frumoasă cum este Urziceni să se desfiinţeze. Exclud această variantă", a spus tehncianul de la Kuban pentru GSP TV.

Liga Campionilor - Turul trei preliminar, retur

Zenit Sankt Petersburg - Unirea Urziceni 1-0 (0-0, în tur) Danny (33)

Zenit: Malafeev 7 - Aniukov 5, F. Meira 6, Lombaerts 6, Hubocan 5, Denisov 5, Bîstrov 6 (46, Rosina 5), Zirianov 5, Şirokov 5 (64, Faizulin 6), Danny 8, Kerjakov 6 (76, Kanunnikov). Antrenor: Luciano Spalletti.

Unirea: Arlauskis 6 - Nicu 3, Galamaz 5, Maftei 5, Bordeanu 5, Brandan 4, Semedo 5 (52, Dale 6), L. Marinescu 6, S. Frunză 5 (88, Onofraş), Rusescu 4 (57, Neaga 5), Bilaşco 6. Antrenor: Ronny Levy.

Arbitri: M. Dean 6 - S. Child 6, A. Watts (toţi din Anglia). Stadion: "Petrovski" - Sankt Petersburg; Spectatori: 20.000.

REACŢIE

Primarul: "Nu avem bani pentru fotbal"

Unirea Urziceni nu va primi niciun sprijin din partea autorităţilor locale, care se confruntă cu alte probleme, mai importante decât soarta echipei de fotbal.

Deşi a reuşit să promoveze Urziceniul pe harta fotbalui mare din Europa, Unirea este ignorată de Consiliului Local Urziceni, care nu este interesat s-o preia, dacă Dumitru Bucşaru se va retrage.

"Mie îmi pare rău. Ce, eu nu sunt suporterul Unirii? Dar ce să fac, dacă traversăm criza asta economică prelungită? Chiar azi am avut o discuţie cu prefectul judeţului Ialomiţa şi a trebuit să justific sumele pe care le-am cheltuit pentru a repara drumuri, pentru iluminat public şi alte probleme. Abia ne ducem zilele, de unde să dăm bani pentru fotbal? Nu s-a luat în discuţie problema să preluăm echipa, şi nici pe viitor nu o vom face, pentru că bugetul este sărac şi avem cu totul alte priorităţi. În fond, Unirea este un club privat. Este problema domnului Dumitru Bucşaru. Eu sper totuşi că această echipă va continua să existe, pentru că este o echipă care ne-a făcut să fim mândri", ne-a declarat Constantin Sava, primarul oraşului Urziceni. Sava se contrează cu Bucşaru din 2008, din timpul alegerilor locale.

"Urziceniul nu va muri, staţi liniştiţi. Toată lumea ne cântă prohodul, dar aşa era şi înainte să câştigam titlul. E criză, dar suntem convinşi că vom depăşi problemele.", IULIAN APOSTOL, jucător la Unirea Urziceni

STRATEGIE

Gigi Becali, finanţatorul Stelei, l-a sfătuit pe patronul Dumitru Bucşaru să oprească orice investiţie în fotbal, să vândă urgent ce se mai poate, apoi să se retragă, pentru a ieşi în câştig

Andrei Călin

În Urziceni se vorbeşte deja despre o variantă care ar putea salva echipa. Aceasta se leagă de numele lui Marian Iancu, patronul echipei FC Timişoara, care este într-un veşnic război cu autorităţile locale bănăţene şi ar vrea să părăsească clubul de pe Bega.

Totul depinde de disponibilitatea lui Dumitru Bucşaru de a face rost de bani, pentru a achita salariile jucătorilor, astfel încât aceştia să nu plece liberi de contract. În acest caz, patronul Unirii ar pierde sume importante de bani, mai ales că mulţi dintre fotbalişti au oferte din străinătate.

Gigi Becali este cu ochii pe "marfa" prietenului Bucşaru

Prieten cu Bucşaru, Gigi Becali l-a sfătuit pe acesta, în repetate rânduri, să vândă ce mai e de vândut, apoi să se retragă din fotbal, pentru că doar dacă trage linie în acest moment ar ieşit în profit.

Gigi este direct interesat de situaţia de la Urziceni, fiindcă doreşte la Steaua câţiva jucători ai Unirii, la preţuri modice. Cap de listă este atacantul Marius Bilaşco. Becali afirmase la finalul anului 2009 că Dumitru Bucşaru este cel mai deştept om din fotbal, pentru că "va vinde tot şi va ieşi în câştig".

"Lupul Singuratic" îl aşteaptă pe "Elefant" la Urziceni

Constantin Leonard, alias "Lupul Singuratic", celebrul suporter al Unirii care însoţeşte singur echipa în deplasări, nu este îngrijorat de situaţia echipei.

"Dumitru Bucşaru nu este nemuritor. Nu mai poate să ţină echipa, asta e. El este om de afaceri, normal că are o gândire pragmatică. Poate va veni altcineva. Marea firmă Ford a dat de câteva ori faliment, până să ajungă numărul unu pe piaţa auto. Prin oraş, prin Urziceni, se aude că va veni Marian Iancu sau că echipa va fi ajutată de primăria din Voluntari. Echipa nu va muri. Eu rămân fan oricum. Merg după ei şi dacă vor juca în Liga a III-a sau a IV-a. Weekendul ăsta mă duc la Târgu-Mureş, că avem meci acolo. Mă duc doar eu cu soţia, că e ziua ei, şi o să ne oprim şi în staţiunea Borsec, ca să petrecem!", ne-a spus ieri la amiază cel mai fidel suporter al Unirii Urziceni.

GIGEL BUCUR: "În prima repriză au fost timoraţi"

Legitimat în Rusia, la Kuban Krasnodar (liga a doua), unde este antrenat de Dan Petrescu, atacantul de buzunar Gigel Bucur a urmărit meciul de la Sankt Petersburg la televizor.

"În prima repriză, cei de la Unirea mi s-au părut timoraţi. În repriza a doua au făcut faţă cu brio adversarului, ba chiar au pus probleme. Au avut în faţă o echipă cu un buget de 10 ori mai mare decât al lor", ne-a declarat Bucur.

Sezonul trecut, pe când juca la Timişoara, Bucur a marcat de două ori în poarta celor de la Şahtior Doneţk, scor 2-2, în preliminariile Ligii. În retur, în Banat, Timişoara a remizat, scor 0-0, şi s-a calificat în play-off-ul întrecerii. Zenit are acelaşi buget ca şi Şahtior, 80 de milioane de euro.

"Situaţia este mai complicată la Unirea Urziceni. Se speră, totuşi, întro rezolvare. Băieţii chiar mi-au spus că săptămâna asta se va lua o decizie finală legată de viitorul echipei.", BOGDAN MARA, fost jucător al echipei Unirea Urziceni

"Le mulţumesc băieţilor pentru felul cum au luptat în aceste condiţii grele. Cred că vom rămâne respectaţi după acest joc. Suntem într-un mic blocaj, pentru că nu marcăm.", RONNY LEVY, antrenorul echipei Unirea Urziceni