Premierul a participat la Adunarea generală a Academiei Române, organizată cu ocazia sărbătoririi a 146 de ani de la înfiinţarea forului cultural şi ştiinţific, şi a fost invitat de preşedintele Academiei, Ionel Haiduc, să ia cuvântul în cadrul adunării. Ungureanu a spus că aniversarea Academiei arată că "în cultura naţională există perenitate, există tradiţie, există valori, pe care nici vremurile, nici regimurile nu le-au schimbat".
"Cred în valoarea intelectualului în politică"

"Cred în valoarea intelectualului în politică şi mă bucur că pot spune acest lucru astăzi, în ambianţa Academiei Române. (…) Cred că este nevoie să recunoaştem că politica românească are profundă nevoie de intelectuali, pentru că acolo unde sunt ei, unde se implică, bolile democraţiei capătă soluţie (…). Educaţia este democratică, educaţia se adresează tuturor. Cunoaşterea este, însă, prin natura ei, nedemocratică: unii cunosc, alţii, nu. Şi cred că intelectualii au tot dreptul să vină spre politică, transformând-o în cea mai nobilă artă a vieţii", a spus premierul.

Ungureanu a concluzionat cu un apel: "Lăsaţi intelectualii să facă politică. Lăsaţi-i să critice. Critica lor va fi întotdeauna o critică blândă, lipsită de patimă, lipsită de invective. Lăsaţi intelectualii să vorbească, lăsaţi-i să vorbească despre politică (…). La capătul fiecărei fraze se ascunde, de fapt, un înţeles. Şi poate că acest înţeles reprezintă o soluţie. Lăsaţi-i să vină spre administraţia centrală şi locală".