Un sondaj "instant", despre cauzele și soluțiile protestelor. Ce cred românii despre intervenția jandarmilor

Un sondaj "instant", despre cauzele și soluțiile protestelor. Ce cred românii despre intervenția jandarmilor

Aproape jumătate dintre românii intervievați într-un sondaj Avangarde consideră că utilizarea violenţei de către jandarmi a fost justificată, în timp ce o treime nu sunt de acord cu acest lucru.

O cercetare sociologică realizată de GSSC Avangarde între 19 și 21 ianuarie și prezentată azi, 22 ianuarie de beneficiarul sondajului, Realitatea TV, susține că românii consideră că sărăcia este motivul protestelor de stradă, și nu Raed Arafat. GSSC Avangarde este o companie de sondare care a lucrat pentru PSD în realizarea sondajelor interne județne în baza cărora s-au stabilit candidații pentru președinția Consiliilor Județene și primăriile reședință de județ. Sondajul a fost efectuat telefonic, prin metoda CATI pe un eșantion național a precizat sociologul Marius Pieleanu, directorul Avangarde. Doar 4% dintre români consideră că cei care protestează în București și în alte orașe au ca motiv demisia lui Raed Arafat. În schimb, 23% dintre românii care au răspuns studiului susţin că sărăcia a fost cea care i-a scos afară din case. 19% consideră că motivul ieșirii în stradă este corupția, 12% actualul guvern, iar 8% arată spre scăderea salariilor.

Care este soluţia pentru ca protestele să înceteze? Demisia preşedintelui ar fi una dintre ele, cred 37% dintre români în timp ce doar 5% cred că demisia premierului ar putea rezolva ceva.

Cercetarea a avut loc în perioada 19 - 21 ianuarie, la comanda Realitatea TV, pe un eşantion de 900 persoane, prin metoda CATI (telefonic) şi are o marjă de eroare de plus minus 3 la sută.

Ne puteți urmări și pe Google News

STUDIUL AVANGARDE

CE I-A SCOS ÎN STRADĂ PE ROMÂNI:

Sărăcia- 23% Corupţia- 19% Actualul Guvern- 12% Scăderea salariilor- 8% Raed Arafat- 4%

UTILIZAREA VIOLENŢEI DE CĂTRE JANDARMI A FOST JUSTIFICATĂ?

DA- 49% NU- 34% AU RESPECTAT ORDINELE SUPERIORILOR- 7%

CINE ESTE VINOVAT PENTRU IEŞIREA OAMENILOR ÎN STRADĂ

Traian Băsescu- 27% Guvernul- 23% Clasa politică- 18% Opoziţia 4%

CARE AR FI PRINCIPALA SOLUŢIE PENTRU CA PROTESTELE SĂ ÎNCETEZE?

Demisia preşedintelui - 37% Schimbarea clasei politice- 21% Alegeri anticipate-12% Demisia premierului- 5%