Vlad Isac, un român de 25 de ani care locuieşte la Viena, aleargă o distanţă egală cu aceea dintre capitala Austriei şi Harvard pentru a-şi strânge banii de studii.
Şi-a dorit de mic să urmeze Dreptul la Harvard, dar, odată ce a început să adune informaţii pentru a-şi împlini visul, a constatat că cei trei ani de studiu l-ar costa nu mai puţin de 210.000 de dolari americani.
"Cel mai probabil ar trebui să-mi finanţez studiile prin credite şi, parţial, prin burse. Aşa am început să mă gândesc mai mult dacă sunt şi alte metode prin care să adun o parte din bani, dacă îmi pot folosi cum va pasiunile, abilităţile, «reţeaua de cunoştinţe» care m-ar putea ajuta să ajung acolo. Aşa a apărut întrebarea: cum ar fi dacă aş alerga până la Harvard şi aş strânge astfel bani din donaţii pentru a-mi împlini visul?", îşi aminteşte Vlad Isac - un român care, la 25 de ani abia împliniţi, a reuşit să se angajeze la o bancă din Viena - despre momentele în care i-a venit ideea de a da zilnic proba de rezistenţă pentru a-şi aduna banii de studii.
Un antitalent la sport
Apoi a urmat întrebarea firească, şi anume câţi kilometri sunt până la Harvard. "Sigur, m-am gândit că nu sunt mai mult de 3.000 kilometri, aşa că poate aş putea să-i alerg, să împărtăşesc o astfel de iniţiativă şi poate reuşesc să-i ajut şi pe alţii să creadă în visele lor şi să le pună în practică. Iar când am aflat că, de fapt, sunt 6.500 de kilometri şi nu 3.000, aşa cum mă gândeam eu, eram deja hotărât şi era prea târziu să mă răzgândesc", spune tânărul.
Atât prietenii, cât şi familia îl ştiau ca un antitalent la sport. Pasiunea pentru alergat i-a fost inspirată de cel mai bun prieten, care a participat la maratoane în Viena, Dubai, Berlin şi New York. Asta l-a inspirat să creeze şi un site - running2harvard.com - unde îşi ţine cunoscuţii la curent cu evoluţia proiectului său.
Propriu-zis, Vlad nu aleargă din Viena până la Harvard, dintr-un motiv foarte simplu: ar trebui să traverseze un ocean. S-a gândit să alerge însă echivalentul distanţei dintre Viena şi Harvard, majoritatea traseelor fiind în capitala Austriei şi în jurul ei, dar şi în oraşe precum Sofia, Amsterdam, Bucureşti şi Baia Mare, oraşul său natal.
"Mi s-a spus că aş fi puţin nebun, că e o alergare inutilă, că aş fi egoist, că oricum nu voi fi acceptat la Harvard, că viziunea mea e una «pufoasă»", îşi aminteşte tânărul. În ciuda descurajărilor, balanţa a înclinat spre cei care l-au susţinut şi astfel visul său a prins contur.
Se vedea antreprenor
Deşi iniţial a vrut să devină antreprenor, fiind absolvent al Academiei de Studii Economice, tânărul şi-a schimbat planul, rea lizând că îşi doreşte să înveţe despre sistemul de drept din SUA şi apoi să contribuie la crearea politicilor publice.
Acum, îşi foloseşte calităţile antreprenoriale pentru a calcula distanţe şi bani, mai ales că a reuşit să strângă doar 100 de euro din donaţii. "Înainte de a aştepta ceva, trebuie să-mi fac treaba şi să-mi ţin promisiunea, adică să fiu acceptat la Harvard şi să alerg o bună parte din distanţă".
Astfel, el speră ca, odată ce va parcurge jumătate din distanţă, adică 3.250 de kilometri, să reuşească să-i convingă pe cei cu suflet mare să-i doneze o mare parte din cei peste 200.000 de dolari de care are nevoie.
6.500 de kilometri şi-a propus să alerge Vlad Isac pentru a-şi împlini visul de a studia la Harvard
PERSEVERENŢĂ
17 kilometri pe zi, şase zile pe săptămână
Vlad Isac s-a pus pe alergat serios acum 19 săptămâni şi de atunci a parcurs 1.750 de kilometri în 100 de "alergări individuale".
"Alerg în medie 17 kilometri pe zi. Într-o săptămână, alerg de şase ori, cam în ordinea aceasta: 20 de kilometri în prima zi, apoi, trei zile la rând, câte 16 kilometri, apoi 13 kilometri şi, spre finalul săptămânii, 25-30 de kilometri."
Până acum, majoritatea reprizelor de alergare s-au desfăşurat în Viena, unde Vlad locuieşte şi munceşte. Un alt motiv pentru care nu prea a ieşit din oraşul de rezidenţă este şi lipsa resurselor financiare, dar şi timpul necesar pregătirii pentru înscrierea la Harvard.
"Îmi doresc însă ca, după ce trimit aplicaţia, să încep să alerg în diferite ţări şi oraşe, în fiecare săptămână, pentru a putea să fiu aproape şi să îi încurajez pe cât mai mulţi tineri să îşi urmeze visele", spune românul.
Săptămânal, Vlad se relaxează o zi, pentru a-i da timp corpului să se refacă.
"Estimez că îmi va lua 14-15 luni, adică, un pic mai puţin de 70 de săptămâni, ca să acopăr întreaga distanţă", explică el.
Are noroc că părinţii îl susţin şi îi urmăresc blogul, traducând pe internet, din engleză în română, tot ce postează fiul lor. "Trebuie să muncesc, să demonstrez, să câştig încredere şi apoi va veni şi restul", conchide Vlad Isac.
ACTIVIST
Cine este "maratonistul" Vlad Isac
- Vlad Isac a absolvit, în 2008, Facultatea de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice.
- Începând din vara lui 2006, a fost, timp de un an, vicepreşedinte al AIESEC România, una dintre cele mai mari şi active organizaţii studenţeşti din lume.
- Apoi a fost ales vicepreşedinte al filialei din Austria a organizaţiei, pentru ca, între 2008 şi 2009, să ocupe funcţia de preşedinte.
- Românul lucrează acum la filiala pentru Europa Centrală şi de Est a Dexia Kommunalkredit Bank, din Viena, şi este pasionat de istorie, filozofie politică, macroeconomie şi, mai nou, de alergat.
- Spune că a plecat din ţară pentru a se dezvolta pe plan personal şi că ar reveni cu plăcere în România dacă ar exista "oportunităţi" care să-l intereseze.