Evenimentul Zilei > Social > Un posibil viitor al cercetării oceanografice. Laboratorul plutitor vertical, „Capsula polară‟. FOTO
Un posibil viitor al cercetării oceanografice. Laboratorul plutitor vertical, „Capsula polară‟. FOTO

Un posibil viitor al cercetării oceanografice. Laboratorul plutitor vertical, „Capsula polară‟. FOTO

Laboratorul francez „Capsula polară” va fi naviga orizontal și va răsuci în poziție verticală înainte de a începe operațiunile

Capsula polară, creația exploratorului și ecologistului francez Jean-Louis Etienne, va naviga din Africa de Sud în apele Antarcticii orizontal, dar se va ăsturna într-o poziție verticală pentru a-și începe operațiunile.

Rezervoarele de balast (compartimentele de la bord care se umplu cu apă) vor menține structura spindly constantă și de la ieșirea din ocean sau căderea laterală, chiar și pe vreme nefavorabilă.

Nava cu echipaj a fost proiectată fără motor, în schimb ea va fi dusă de curentul circumpolar antarctic,  o buclă de 13.000 de mile care curge în jurul Antarcticii.

Aambițioasa construcția va avea o lungime de 100 de metri (328 picioare), mai lungă decât Statuia Libertății din New York care are la 151 picioare de la bază până la torță.

Capsula polară va finaliza traseul în jurul Antarcticii de două ori în trei ani, folosind senzori pentru a colecta date despre nivelurile de absorbție a carbonului și aciditatea oceanului, precum și dinamica curenților.

Construirea Capsulei polare (Polar Pod), care va fi finanțată de guvernul francez, nu a început încă, dar Etienne speră că va naviga la sfârșitul anului 2023 sau 2024.

Jean-Louis Etienne, în vârstă de 74 de ani, a fost primul om care a ajuns singur la Polul Nord, în 1986.

Capsula polară, un satelit în jurul Antarcticii

„La fel ca un satelit în jurul Antarcticii, Capsula polară va permite achiziționarea de date și observații pe termen lung care vor fi transmise cercetătorilor, oceanografilor, climatologilor și biologilor”, spune Etienne pe site-ul său.

„Această platformă, care are o înălțime de 100 de metri și cântărește 1.000 de tone, este dimensionată pentru a face față celor mai mari valuri din lume. În ciuda aspectului său extrem de greoi, Capsula polară este de fapt mult mai stabil și mai confortabil decât o navă tradițională”, susține el.

Etienne nu a dezvăluit cât anticipează costul proiectului, dar a dezvăluit că sunt implicate 43 de instituții științifice din 12 țări.

Permanent la bordul Capsulei polare va fi un echipaj de șase până la opt persoane -sigur, doi marinari pentru a naviga pe aisberguri, trei cercetători și un bucătar – dar personalul va fi rotit în mod constant, la fel ca echipajul de la Stația Spațială Internațională (ISS).

Personalul va fi găzduit într-un compartiment pe mai multe niveluri chiar în partea de sus a navei, care va fi la aproximativ 50 de picioare (15 metri) deasupra suprafeței apei.

   

Rezervoarele de balast de sub compartimentul de locuit vor fi scufundate, menținând întreaga structură constantă, a declarat Etienne pentru CNN. Partea de jos va cântări 1.000 de tone.

Capsula polară va utiliza, de asemenea, microfoane subacvatice numite hidrofoane pentru a înregistra unde sonore distincte emise de diferite creaturi marine, pentru a oferi un recensământ al acestora în regiune.

Generarea de energie electrică va fi asigurată de turbine eoliene și celule fotovoltaice, făcând-o eficientă din punct de vedere energetic și având „un impact foarte limitat asupra mediului”.

Obiectivul principal al misiunii va fi capacitatea oceanului de a absorbi dioxidul de carbon (CO2) din atmosferă, ceea ce face apele mai acide și poate ucide viețile marine.