Un nou jurnal de ştiri în limba română, la un post TV din Italia

Un nou jurnal de ştiri în limba română, la un post TV din Italia

Prezenţa comunităţii de români din Italia, adaptată societăţii italiene, dar dedicată valorilor şi culturii române, a convins un post local de televiziune să ofere timp de emisie unui jurnal de ştiri în limba română.

Prezentatoarea şi realizatoarea programului de ştiri în limba română de la Rete Canavesse TV este o româncă, originară din Piatra Neamţ, cu experienţă în radio şi televiziune acumulată în ţară.  Ionela Ioniţă are 39 de ani şi până în anul 2004, când s-a hotărât să-şi urmeze soţul în Italia, a lucrat în radio şi televiziune. A lucrat la radio „Terra”, în Piatra Neamţ, şi la postul de televiziune „Tele 7abc”.  

Sacrificii pentru o familie unită 

Pentru o scurtă perioadă de timp a interpretat, mici roluri, pe scena unor teatre bucureştene. „Am avut o activitate bogată şi foarte frumoasă. Pentru aproape opt ani am lucrat la radio Terra, unde era un colectiv de persoane minunate. Pot afirma că a fost o perioadă extraordinară, în care am întâlnit oameni minunaţi. Am mai colaborat cu o televiziune locală, iar la Bucureşti am cochetat cu teatrul. Nu mă gândeam că voi veni în Italia. Nu am visat niciodată la ţări străine, dar viaţa te duce unde nu te aştepţi”, mărturiseşte românca.

Primul an în Italia a fost unul foarte greu, atât pentru Ionela, cât şi pentru fiul ei de 10 ani. „Am ajuns în Italia în 2004, împreună cu băiatul, urmându-l pe soţul meu, care era aici de ceva timp. Nu am venit pentru a strânge bani, pentru a-mi cumpăra o casă sau o maşină, ca mulţi dintre românii din Italia. Venisem pentru a întregi familia, neavând alt plan”. 

Cu toate acestea, acomodarea cu noua sociatete s-a dovedit mult mai dificilă decât se aşteptase. “Suferinţa pentru lipsa activităţii din ţară, a colegilor sau prietenilor a fost cumplită. În primul an, când nici să comunici foarte bine nu poţi din cauza limbii, vroiam să mă întorc acasă în fiecare zi. Intrasem într-un mediu nou, care nu-mi plăcea şi cu care m-am obişnuit foarte greu”, recunoaşte aceasta.

Pasiune urmată şi la 1.500 km distanţă de România

După un an de zile de adaptare, Ionela s-a hotărât să urmeze cursuri de mediator cultural, decizie care avea să-i schimbe viaţa. „Primul an a trecut foarte greu, din cauza lipsei activităţii şi a unei vieţi sociale. M-am înscris la un curs de mediatori culturali, la Torino, şi, dintr-o dată, mi-au apărut oportunităţi noi. După terminarea cursului am lucrat la diferite proiecte culturale şi am intrat în contact cu alte comunităţi de străini. Am participat la un proiect în cadrul puşcăriei La valette, din Torino, am lucrat ca voluntar la un birou de informare din cadrul chesturii, în special la întocmirea dosarelor pentru permisele de muncă şi astfel am avut ocazia să cunosc foarte multe persoane şi să-mi fac o imagine destul de clară despre comunităţile de străini”.

Pasiunea pentru radio şi televiziune nu şi-a pierdut-o, Ionela începând să colaboreze cu alte românce care lucrau deja în acest domeniu. Nici presa scrisă nu a ocolit-o, fiind prezentă cu articole într-o publicaţie cu pagini în limba română „Le-am cunoscut-o pe Maria Clapan de la Radioflash şi Laura Goldan, prezentatoare şi realizatoare la o televiziune din Torino. Pe Maria am cunoscut-o din întâmplare. Ascultam la radio şi am auzit o melodie a formaţiei „Holograf”. Aşa am aflat că Radioflash are un program în limba română şi am luat imediat legătura cu ei cunoscând-o şi pe Maria Clăpan, cu care am rămas foarte bune amice. Pentru o bună perioadă am colaborat cu publicaţia „Popoli”, scriind în limba română, ştiri din ţară, despre evenimente de la diverse manifestări în Torino sau în formaţii necesare conaţionalilor mei. A fost perioada când am cunoscut multe persoane care se implică în diverse asociaţii şi care vor să facă ceva pentru comunitatea românească”.

Un început neaşteptat

Activitatea în cadrul televiziunii „Rete canavesse” a început pe neaşteptate, dându-i-se posibilitatea să se integreze într-un domeniu cu care deja era familiară, putând să facă ceea ce îi place cel mai mult.

„Am trimis un mail către directorul televiziunii, la care am ataşat şi un Curriculum Vitae, referitor la activitatea mea din trecut în radio şi televiziune. Nu mă aşteptam să-mi răspundă careva, nici măcar pentru confirmarea primirii, dar, spre surpriza mea, am fost chiar invitată la un interviu. I-am prezentat directorului ideile mele despre ce aş putea să fac, i-am descris în linii mari comunitatea românească din zona Torino şi l-am convins despre necesitatea înfiinţării unui telejurnal în limba română. Se pare că am fost destul de convingătoare pentru că mi-a propus să încep activitatea”. Din luna aprilie, postul de televiziune are deja un telejurnal în limba română, realizat şi prezentat de Ionela Ioniţă. Acesta poate fi urmărit şi pe internet, la adresa.

„Am obţinut oportunitatea de a face un telejurnal săptămânal, care apare în fiecare vineri, de la 13.10 şi 19.55, şi în care încerc să prezint ştiri despre activităţile locale ale românilor. Am participat deja la târgul de carte de la Torino, unde am cunoscut doi autori români prezenţi la tărg şi cărora le-am luat interviu. E un început foarte bune după părerea mea, iar conducerea postului este foarte muţumită. Mi se oferă posibilitatea de a intra în contact cu oficialităţile locale şi mă deplasez mereu cu echipa de filmare. Mă simt susţinută şi încurajată. Sper să funcţioneze cât mai bine în viitor”.

Ne puteți urmări și pe Google News