Un euro: peste 3,5 lei

Un euro: peste 3,5 lei

Leul a depasit ieri pragul de 3,5 unitati in raport cu euro, desi a inceput sedinta de tranzactionare cu o usoara apreciere.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de 3,5393 lei/euro, cu 4,45 bani peste nivelul comunicat in ziua precedenta. Mai multi analisti economici cred ca BNR ar putea interveni pe piata valutara pentru a limita deprecierea monedei nationale in cazul in care cursul de schimb leu/euro va continua sa creasca la fel de abrupt ca in ultimele zile.

Cursul de ieri reprezinta maximul ultimelor 14 luni. Un nivel mai ridicat, de 3,5415 lei/euro, a fost publicat pe 28 septembrie 2006. Rata de referinta nu a mai depasit nivelul de 3,5 lei/euro din 14 noiembrie 2006.

Efectele deprecierii Un leu slab ameninta eforturile de dezinflatie pe termen lung. Leul puternic a fost in ultima vreme un instrument dezinflationist important in „trusa” BNR. Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, a declarat ieri ca deprecierea leului fata de euro pana la minimele-record ale ultimelor 12 luni este in concordanta cu indicatorii fundamentali ai economiei, informeaza Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

Exista si aspecte pozitive ale slabirii leului. O continuare a procesului de depreciere a monedei nationale pana la o rata de schimb de 3,5 lei/euro sprijina activitatea exportatorilor si reduce nivelul importurilor, cu efecte pozitive in sensul micsorarii deficitului comercial al tarii. Unele prognoze facute de analisti indica un curs de schimb de 3,55 lei/euro la finele anului.