Un delicios meniu de toamnă

Un delicios meniu de toamnă

Toamna nimic nu e mai plăcut decât să te lași învăluit de arome. Roadele pământului coapte se vor parcă mai mult ca oricând descoperite în deplinătatea lor. Te îmbie să nu stai locului, să-ți începi zilele libere de la finalul săptămânii târguind bunătăți, la piață, apoi să intri în bucătărie, în weekend, să gătești minuni pentru tine și cei dragi ție. Trebuie să coci dovleac, să asezonezi cu usturoi carnea, să prepari un desert moale din ciocolată.

Să mănânci ceva gătit de tine cu dragoste de tot ce ai nevoie, pentru a te rupe de stresul din celelalte zile ale săptămânii. Propunerile EVZ pentru meniul acestui weekend le-am cules de la unii din maeștrii bucătari invidiați ai momentului. Sunt rețete ușor de preparat, fiecare cu magia ei. Am ales o supă-cremă de dovleac, pentru că fructul portocaliu e, indubitabil, vedeta sezonului. Carnea de miel merge perfect în completarea cremei, aromată cu ierburi. Despre câtă dragoste e nevoie pentru a prepara desertul cu ciocolată, vă lăsăm pe voi să descoperiți.

Cotlete de miel în crustă de alune și fistic (după chef Cătălin Scărlătescu)

Ingrediente - cotlete de miel - alune de pădure - fistic - nuci - semințe negre de susan - mazăre - ceapă - unt - adrei gras - sfeclă roșie - sare de mare - smântână de gătit - ficat de gâscă

Preparare

1. Cotletele de miel de pun pe grătar cât să prindă față, apoi se dau la cuptor.

2. Pentru crustă – alunele de pădure, fisticul, nucile și semințele de susan se pisează.

3. Piure de mazăre – mazărea se călește în unt, cu ceapă, apoi se adaugă puțină apă. Când e gata se pasează, apoi se dă prin sită.

4. Coulli de ardei – Ardeiul gras (roșu) se coace pe plită, apoi se curăță de coajă și semințe și se pune la blender. Și gata, ați obținut coulli de ardei.

5. Jeleu de sfeclă roșie – Bucățile de sfeclă se fierb în apă, apoi se scurg, se dau prin blender, se strecoară printr-o sită, se îngroașă compoziția cu amidon.

6. Cotletele de miel deja preparate de scufundă în compoziția de sfeclă roșie, apoi se tăvălesc prin compoziție pentru crustă.

7. Spuma de foie gras – Se pune smântâna în cratiță, se adaugă ficatul, se lasă la foc mic până când ficatul se topește, apoi compoziția se pune în blender, după care se strecoară și ajunge în sifon (puteți folosi unul pentru frișcă). Pentru plating aveți liber la imaginație.

Fondant de ciocolată (rețetă după Gordon Ramsay)

Ingrediente - 50 g unt topit pentru forme - cacao pentru forme - 200 g ciocolată neagră de bună calitate - 200 g unt tăiat cubulețe - 200 g zahăr - 4 ouă plus 4 gălbenușuri - 200 g făină

Preparare

1. Mai întâi, se pregătesc recipientele. Cu mișcări de jos în sus, folosind o pensulă, se întinde un strat de unt topit pe interiorul formelor. Se lasă un pic la frigider, apoi se mai întinde un strat de unt topit peste cel deja întărit. Apoi se presară câte o lingură de cacao pe interiorul fiecărei forme. Se înclină forma, așa încât pudra de cacao să îmbrace complet untul. Excesul de cacao se pune în următoarea formă și tot așa până când sunt toate presărate cu cacao.

2. Ciocolata și untul se topesc la bain-marie, apoi se amestecă bine și se lasă la răcit 10 minute.

3. Separat se bat ouăle și gălbenușurile cu zahărul până când se obține o compoziție tare. Se adaugă și făina și se amestecă bine

. 4. Se amestecă ușor compoziția de ciocolată și unt cu ouăle bătute. Se adaugă câte o treime din ciocolată și se amestecă bine de fiecare dată. Apoi totul se pune în forme.

5. Se pun formele în cuptorul deja încălzit și se lasă 10-12 minute sau până când se formează crustă deasupra, iar marginile prăjiturii se desprind de pereții formei. Se scot din cuptor și se lasă un minut înainte de a fi răsturnate.

6. Mai întâi se apucă ușor partea de sus a prăjiturii și se mișcă puțin ca să te asiguri că se desprinde bine de pereții vasului. Dacă totul e în regulă, se răstoarnă pe farfurii. Peste fondantul de ciocolată se poate pune sos de caramel și înghețată, așa cum recomandă Gordon Ramsay, sau se poate decora fiecare farfurie cu fructe, frișcă, nuci etc.

Supă-cremă de dovleac

Ingrediente - 0,5 kg dovleac portocaliu - o ceapă mare, preferabil roșie - 1 ardei kapia, mare - 1 păstârnac - 2 morcovi - 50 g seminte de dovleac, fără coajă, crude - 1 linguriță boia ( iute) - sare, smântână

Preparare

1. Dovleacul curățat de coajă și tăiat bucăți se pune la fiert împreună cu restul zarzavatului curățat și tăiat (ardeiul cu semințele scoase) într-o oală cu doi litri de apă. Se lasă la fiert până toate ingredientele se rup la atingerea cu furculița.

2. În apa care a rămas toate ingredientele se mixează. cu blenderul până se obține o pasta fină de culoare portocalie.

3. Se adaugă semințele de dovleac și se mai mixează câteva secunde, cât semințele să fie tăiate, iar aroma lor specifică să pătrundă în amestec.

4. În crema astfel obținută se pune boiaua și sare. Se servește cu smântână.

SFATURI ÎN BUCĂTĂRIE

● Pentru aluatul foietaj se folosește întotdeauna unt de bună calitate, cât mai gras ( fără apă). Întotdeauna se împachetează aluatul de patru ori, lăsându-l după fiecare împachetare câte 30 de minute la frigider.

● Cojile de banane sunt ideale pentru sterș argintăria. După ce tacâmurile au fost frecate cu ele se șterg cu o cârpă moale.

● Ceapa se caramelizează mai frumos și mai repede dacă se adaugă puțin bicarbonat în tigaie.

● Pune o lingură de lemn deasupra oalei pentru a evita ca sosul/zeama sa dea pe dinafară.

● Ca să nu se lipească de grătar peștele trebuie ținut pe un pat de felii de lămâie.

● Un cub de gheață pus în farfuria cu mâncare va strânge în jurul lui surplusul de grăsime care poate fi apoi îndepărtat rapid.

● Sarea în exces pusă în mâncare dispare dacă se adaugă o felie de cartof. ● Pentru a obține mai mult suc din citrice, presează- le cu ajutorul palmei pe o suprafață rigidă, timp de un minut .