Cel mai mare scandal din istoria muzicii. S-au dat de gol în culmea succesului

Cel mai mare scandal din istoria muzicii. S-au dat de gol în culmea succesului Muzică. Sursa foto: dreamstime.com

La sfârșitul anilor '80, o trupă care aducea energie pe ringul de dans a fost prinsă în capcana unui scandal declanșat de un disc zgâriat.

Frank Farian, un renumit producător muzical german, a fost arhitectul a numeroase trupe celebre. În anii '70, Boney M a fost prima trupă pe care a creat-o și care a ajuns în vârfurile topurilor muzicale în acea perioadă.

Câteva ani mai târziu, în 1988, Frank a lansat un nou proiect: trupa Milli Vanilli, în care au fost implicați Fabrice Morvan și Robert Pilatus, doi tineri cu experiență în industria modei.

Trupa Milli Vanilli nu a cântat niciodată live în concerte

Debutul trupei Milli Vanilli în industria muzicală a fost marcat de lansarea albumului intitulat „Girl You Know It’s True”. Într-un timp foarte scurt după aceasta, cei doi tineri au devenit idoli pentru adolescenții epocii respective. Melodiile lor se auzeau din toate colțurile, iar faima a venit rapid.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fabrice și Robert au intrat în universul vedetelor, experimentând celebritatea în toată splendoarea ei. Faimă, concerte, prosperitate financiară, automobile și chiar avioane de lux. Viitorul trupei Milli Vanilli părea promițător în industria muzicală, iar Farian a considerat că a atins culmile succesului.

În anul 1990, cei doi au fost onorați cu un premiu Grammy pentru categoria „Cel Mai Bun Artist Nou”

Perioada de faimă, opulență și prosperitate financiară a continuat până în prima parte a anilor '90, când gloria lui Fabrice și Robert a început să se estompeze la fel de rapid cum a apărut.

Cântecele care i-au adus celebritatea au fost înregistrate în studiou de către alți artiști, inclusiv Charles Shaw, John Davis și Brad Howell.

Concertele susținute de trupa Milli Vanilli nu au avut niciodată interpretări live. În țări precum Franța, Italia și Spania, ei au urcat pe scenă folosind playback-ul, după înregistrările realizate în studio.

Trupa Milli Vanilli a decăzut din cauza unui disc zgâriat

Milli Vanilii, pe val la începutul anilor 90. Sursa: Wikipedia

Cei doi nu vorbeau bine limba engleză

Primele semne de îndoială cu privire la aptitudinile membrilor trupei Milli Vanilli au apărut în mintea directorului executiv al MTV, Beth McCarthy-Miller. În timpul primului interviu pe care l-au acordat, a observat că Fabrice și Robert întâmpinau dificultăți în exprimarea în limba engleză.

Ulterior, în data de 21 iulie 1989, în timpul unei apariții live la MTV, CD-ul cu înregistrarea a rămas blocat, provocând panică în rândul starurilor, care au fugit de pe scenă în secunda următoare.

La sfârșitul anului 1989, solistul Charles Shaw a făcut cunoscute faptul că el și alți doi colegi din aceeași casă de discuri sunt vocile din spatele celebrilor cântece ale trupei Milli Vanilli. Pentru a-și retrage ulterior mărturia, se spune că producătorul Farian i-ar fi plătit lui Shaw o sumă de 150.000 de dolari. La începutul anului 1990, Fabrice și Robert au fost dați afară, iar producătorul a recunoscut public că vocile altor artiști au fost folosite pentru înregistrări.

După ce adevărul a fost dezvăluit, premiul Grammy acordat trupei Milli Vanilli în 1990 a fost anulat.

Rob Pilatus a murit la 32 de ani în camera de hotel

În 1997, Farian a decis să reînvioreze trupa Milli Vanilli și să lanseze un nou album, de data aceasta folosind vocile lui Fabrice și Robert. Noul album a primit titlul de „Back and In Attack”.

Între timp, Rob Pilatus traversa o perioadă tumultoasă a vieții sale. S-a adâncit în consumul de droguri și a fost implicat în mai multe acte de agresiune și jaf. A fost condamnat la trei luni de închisoare și apoi internat timp de șase luni într-un centru de dezintoxicare.

Farian a plătit cauțiunea pentru el, eliberându-l din închisoare. Însă, pe 2 aprilie 1998, înainte de a începe turneul de promovare a noului album, Pilatus a decedat în circumstanțe legate de o presupusă supradoză de alcool și medicamente eliberate pe bază de rețetă. Artistul a murit la vârsta de 32 de ani, într-o cameră de hotel din Germania.

În contrast, Fab Morvan și-a continuat cariera în industria muzicală. A compus și interpretat propriile piese muzicale, efectuând numeroase turnee și lansând un album solo numit „Love Revolution” în anul 2003.