Un bărbat captiv în propriul corp vrea să fie eutanasiat: "Daţi-mi dreptul să mor!" | VIDEO

Un bărbat captiv în propriul corp vrea să fie eutanasiat: "Daţi-mi dreptul să mor!" | VIDEO

După o carieră sportivă, ca rugbist profesionist, şi după un post de manager al unei companii în Dubai, Tony Nicklinson, pasionat de paraşutism şi de escaladări, a suferit un atac cerebral în urma căruia a rămas paralizat. Astăzi, bărbatul în vârstă de 57 de ani nu-şi mai poate mişca decât capul. Nu poate vorbi şi are nevoie de îngrijire permanentă, iar fără ajutorul înaltei tehnologii, instalate pe un computer performant, nu şi-ar putea exprima gândurile.

Captiv în propriul său corp, britanicul a cerut justiţiei, prin familia sa, şi prin avocaţi, ca orice doctor care va fi de acord, cu consimţământul său, să-i facă injecţia letală, să nu fie acuzat de crimă.

Instanţa dezbate acum această solicitare neobişnuită, dar sunt şanse minime ca bărbatului să-i fie admisă cererea.

Avocatul lui Tony Nicklinson a declarat, în numele clientului său, că "orice persoană care doreşte să moară şi care poate, fizic, să-şi ia viaţa, o poate face fără să încalce legea". Nicklinson suferă, însă, de sindromul "locked-in", unde paralizia completă nu a afectat şi funcţiilor mentale.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Marea Britanie, orice persoană care l-ar ajuta pe Tony Nicklinson să moară, chiar dacă se face cu respectarea dorinţei acestuia, ar fi condamnat la închisoare pentru omor. Iar legea din această ţară prevede ca pentru omor, indiferent de motive sau de circumstanţe, vinovatul să primească închisoare pe viaţă.

Bărbatul doreşte, asemeni multor alte persoane înaintea sa, ca legea să se schimbe şi eutanasia să fie o excepţie de la legea actuală.

Condamnat la o viaţă plictisitoare şi înjositoare

Spre deosebire de Marea Britanie, în Olanda eutanasia este acceptată doar în acele cazuri în care medicul urmăreşte de mai mulţi ani pacientul respectiv şi îi cunoaşte extrem de bine cazul. Această reglementare, însă, exclude pacienţii străini. Singura ţară în care orice bolvan, indiferent de cetăţenie, poate cere să fie eutanasiat este Elveţia. Însă, Tony Nicklinson nu vrea să ajungă tocmai în Elveţia pentru a muri. În opinia sa, ţara îi încalcă dreptul la "intimitate şi familie", reglementată de Convenţia Drepturilor omului. Bărbatul susţine, prin reprezentanţii săi, că decizia privind moartea sa îi aparţine numai lui.

Avocatul este de părere că oricine are dreptul să-şi ia viaţa. Însă, în cazul în care o persoană este privată de abilitatea fizică, i se ia şi posibilitatea de a decide cu privire la modul în care alege să moară.

Tony Nicklinson comunică prin intermediul unui calculator care îi "citeşte" clipirile. Într-o declaraţie inclusă la dosar, bărbatul susţine că viaţa sa este "plictisitoare, mizerabilă, înjositoare, nedemnă şi intolerabilă".

Ministerul de Justiţia din Marea Britanie a început deja demersurile pentru a respinge cazul, întrucât Tony Nicklinson are o solicitare care necesită schimbarea legii. Şi, conform constituţiei britanice, numai prin Parlament se poate solicita schimbarea legii.

În urmă cu doar câteva săptămâni, la începtul lunii decembrie, o altă britanică blama autorităţile ţării sale că nu se înduplecă să modifice legea pentru cei care suferă de boli care le provoacă suferinţă. În cele din urmă, ea a fost acceptată la controversata clinică Dignitas, din Elveţia, unde doctorii au ajutat-o, legal, să moară. Înainte de internare, ea a redactat o scrisoare pe care familia a făcut-o publică după înmormântarea ei.

"Aş vrea să mor unde şi când vreau, cu oamenii pe care eu mi-i doresc alături. Este important să am alături familia. Dar, pentru că este imposibil în Anglia, a trebuit să merg în altă parte. Pentru mine este prea târziu să se mai schimbe legea. Dar, vă rog! Dacă vă pasă de această problemă, vă rog să ne faceţi vocile auzite! Ştiu că este un subiect dificil. Însă, când moartea nu poate fi evitată, să avem suficientă compasiune şi toleranţă pentru a respecta alegerile fiecăruia", scria femeia, înainte de a muri. <iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/2lAKrFyrwwk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

CITIŢI ŞI:

  • O bolnavă de cancer: "De ce a trebuit să merg în altă ţară pentru a muri?" | VIDEO