Campania electorala pentru prezidentialele din SUA de anul viitor a fost tulburata de intrarea in scena a unui fost actor si senator american, republicanul Fred Thompson.

Chiar daca nici macar nu s-a inscris oficial in cursa electorala, un sondaj de opinie dat publicitatii saptamana aceasta arata ca Thompson este pe primul loc in preferintele votantilor republicani, reusind sa-l depaseasca pe fostul primar de New York, Rudy Giuliani.

Sondajul, realizat de Institutul Rasmussen, il crediteaza pe Thompson cu 28% din intentiile de vot ale sustinatorilor partidului republican, cu un procent mai mult decat ar primi eroul de la 11 septembrie 2001.

Presa americana speculeaza ca Thompson ar avea intentia sa-si anunte candidatura la presedintie in jurul zilei de 4 iulie, sarbatoarea nationala a Statelor Unite.

Deocamdata el si-a format un „comitet de explorare” pentru a vedea de ce sprijin se bucura in randurile alegatorilor si pentru a incepe sa stranga fonduri.

De asemenea, el a aparut recent la emisiunea amicului sau Jay Leno, care, bineinteles, l-a intrebat daca ar vrea sa fie presedinte. „Raspunsul este „Da”„, a replicat Thompson.

Politician pe marele ecran

In varsta de 65 de ani, Thompson este de profesie de avocat, fiind angajat drept consilier juridic in audierile din Senatul american pe marginea afacerii Watergate, ce a dus la demisia presedintelui Richard Nixon.

El este mai cunoscut publicului american ca actor, de unde si paralela care se face cu fostul presedinte american Ronald Reagan. Desi nu a fost un actor de prima mana, el a aparut in numeroase filme si seriale de televiziune, specialitatea sa fiind rolurile de om al puterii, director al CIA sau politician.

In perioada 1994-2003, Thompson a devenit cu adevarat politician, ocupand functia de senator de Tennessee. Pe finalul mandatului, in 2002 el a acceptat sa joace in popularul serial de televiziune „Lege si Ordine”, in care a interpretat rolul judecatorului Arthur Branch.

Dincolo de simpatia publicului, fostul senator de Tennessee se bazeaza pe voturile conservatorilor si ale crestinilor fundamentalisti, cei care, de altfel, l-au ajutat si pe George W. Bush sa ajunga la Casa Alba.