Elevii care termina clasa a VIII-a vineri, 8 iunie, mai au la dispozitie doar doua saptamani pentru a recapitula materia pentru Testele nationale. Ei vor incepe examenele pe 18 iunie, cu prima proba, cea la limba si literatura romana. Si colegii lor de a XII-a sunt pe ultima suta de metri cu pregatirea pentru Bacalaureat, care incepe pe 25 iunie.

Sute de variante de subiecte

Pentru prima data in acest an, scolarii din clasele a VIII-a si liceenii dintr-a XII-a au avut la dispozitie, cu cateva luni inainte de testare, sute de variante de subiecte pentru materiile de examen. Mai exact, pentru cei care termina gimnaziul au fost elaborate 500 de subiecte pentru Testele nationale, respectiv 100 la limba si literatura romana, 100 la limba si literatura materna, 100 la matematica, 100 la geografie si 100 la istorie.

Ministerul Educatiei a publicat, in luna ianuarie, variantele de subiecte pentru Testele nationale, dar si pe cele pentru Bacalaureat, pe pagina de net www.subiecte2007.edu.ro, sub forma de imagini needitabile. Timp de o luna au fost asteptate sugestiile, corecturile si propunerile din partea elevilor si profesorilor, iar ulterior au aparut rezolvarile.

Dintre aceste variante se va extrage, in dimineata primei probe, numarul subiectului care va trebui rezolvat in cadrul testarii. Potrivit reprezentantilor Ministerului Educatiei, fiecare subiect contine probleme sau intrebari cu grade diferite de dificultate, pentru a permite evaluarea corecta a tuturor candidatilor.

Elevii trebuie sa recapituleze sistematic

Aproximativ 230.000 de scolari din clasele a VIII-a din intreaga tara s-au inscris in acest an pentru sustinerea Testelor nationale. Ei vor lua vacanta mai repede decat ceilalti elevi, mai exact la sfarsitul acestei saptamani. Tinerii vor mai avea o saptamana de pregatire intensiva pana pe 18 iunie, cand are loc prima proba, cea la limba si literatura romana.

Directorul Serviciului National de Evaluare si Examinare (SNEE), Cristian Mirescu, le recomanda celor care mai au doar cateva saptamani pana la examene sa faca o recapitulare sistematica. „Pentru compuneri si interpretari de texte este bine sa aiba o schema generala si nu sa particularizeze pentru fiecare problema in parte”, a precizat Mirescu.

Rezultatele partiale ale Testelor nationale se vor afisa pe 24 iunie, pana la ora 16.00. In aceeasi zi, elevii nemultumiti de notele obtinute vor putea depune contestatii pana la ora 20.00. Pe 28 iunie se vor afisa rezultatele finale.

Mai putine zile pentru probele orale

Bacalaureatul va fi sustinut in aceasta vara de circa 197.000 de tineri care termina clasa a XII-a. Acestia vor avea pentru probele orale numai patru zile, fata de sase, cate au fost anul trecut. De asemenea, au mai fost eliminate alte doua zile din cele alocate evaluarii lucrarilor candidatilor. In cazul acestui examen national, si numarul disciplinelor a fost redus la probele E (de la 116 la 111) si F (de la 71 la 11).

Toti liceenii care au obtinut premii la olimpiadele internationale vor primi nota maxima pentru disciplinele la care au luat premii. Mai mult decat atat, conform metodologiei de examen, candidatii au posibilitatea sa-si vada lucrarea, la cerere, dupa afisarea rezultatelor finale.

Recorectarea lucrarilor contestate se va efectua la nivelul judetului de care apartine centrul de examen. In cazul in care sunt contestate lucrari care au obtinut note initiale cuprinse intre 4,50 si 4,99 sau o nota cel putin egala cu 9,50, nota definitiva va fi cea obtinuta in urma recorectarii.

Cititi si: Mamele ii ajuta la teme, tatii le dau bani de buzunar