Ultimele zile de negocieri la Chişinău

Ultimele zile de negocieri la Chişinău

O nouă alianţă politică va fi anunţată în curând. Nu se ştie însă care va fi structura sa.

Cu doar două zile înainte de prima reuniune a noului legislativ de la Chişinău, negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernământ după anticipatele din 28 noiembrie erau, ieri, cel puţin teoretic, la un pas de finalizare. Rămâne însă de văzut care va fi formula finală. "Până marţi avem coaliţie", declara, plin de optimism, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, înaintea unei noi runde de tratative cu actualii parteneri pro-europeni.

Ieri, liderii celor trei formaţiuni pro-europene care au intrat în parlamentul moldovean, Partidul Liberal-Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PD) şi Partidul Liberal (PL), s-au întâlnit din nou pentru a discuta despre bazele unei alianţe.

Democraţii au anunţat însă că vor continua în paralel negocierile cu Partidul Comuniştilor (PCRM), urmând să anunţe în cursul zilei de astăzi o decizie finală privind viitorul sau viitorii parteneri de guvernare ai formaţiunii conduse de Marian Lupu.

Electoratul democrat pune în continuare presiune pe partid pentru a se distanţa de comuniştii lui Vladimir Voronin. Câteva mii de moldoveni s-au strâns, ieri, într-o piaţă centrală a Chişinăului, cerându-i lui Marian Lupu să nu-şi "trădeze" votanţii.

Lupta pe ministere

Bătaia se dă acum pe repartizarea funcţiilor-cheie, la instituţii precum vama sau Ministerul de Interne, scrie portalul "Ştirea Zilei". "Ce folos că eu am fost în două funcţii, dacă unele ministere-cheie au fost în mâna altui partid?", sublinia Ghimpu la finalul întâlnirii de ieri.

Până la un consens politic, noul legislativ de la Chişinău se va reuni mâine. În prima şedinţă va fi ales noul preşedinte al parlamentului şi se vor pune bazele grupurilor parlamentare.

"Am discutat despre crearea Alianţei pentru Integrare Europeană. Vom discuta atât timp cât va fi necesar.", VLAD FILAT, liderul liberal-democraţilor moldoveni

Ne puteți urmări și pe Google News