Ultima moda

Ultima moda

Ritualuri si obiecte funerare personalizate dupa ultima dorinta a clientului.

Societatea de consum si-a pus amprenta si asupra industriei pompelor funebre, antreprenorii din domeniu diversificandu-si an de an oferta pentru a multumi o clientela tot mai pretentioasa.

Din ce in ce mai multi oameni doresc sa plece pe ultimul drum altfel decat intr-un sicriu banal din lemn. Astfel a aparut moda inmormantarilor personalizate, la care sicriele sunt realizate pe comanda, pentru a reflecta o pasiune a decedatului.

Pe piata britanica, unde aceasta moda a prins cel mai tare, lideri in domeniu sunt cei de la Vic Fearn. Firma cu traditie, infiintata acum 130 de ani, Vic Fearn a lansat in anul 2000 asa-numitele „Crazy coffins” (Sicrie trasnite).

„Primul sicriu trasnit a fost un avion. De atunci fabricam cel putin un model pe comanda in fiecare luna. Avem multe cereri, dar produsele sunt destul de scumpe, iar procesul de fabricatie e de durata”, spune John Gill, directorul societatii.

Cea mai recenta creatie a sa este un cosciug Rolls-Royce, la care angajatii lui au muncit doua saptamani, zi si noapte. Pretul a fost pe masura, 40.000 de lire sterline.

De-a lungul anilor, Vic Fearn a realizat tot felul de modele neobisnuite: un ou de lemn pentru o femeie care dorea sa fie ingropata in pozitie fetala, un pantof de dans pentru o balerina, o barca pentru un cuplu, un skateboard sau doua containere pentru niste oameni de afaceri. „Niciodata n-am refuzat o comanda”, spune John Gill.

La loc cu verdeata

Clientii mai putin avuti pot opta pentru un sicriu de forma clasica, pictat manual. Vic Fearn realizeaza peste 100 pe an, iar contra sumei de 250 de lire sterline, un decedat poate parasi lumea intr-un sicriu vopsit in culorile clubului de fotbal favorit sau ilustrat cu imagini de animale.

„Funeraliile non-traditionale sunt tot mai populare, mai ales cele cu caracter ecologic”, afirma un raport al institutului de cercetare Mintel. Spre exemplu, Colourful Coffins (Cosciuge colorate) isi asigura clientii ca vopseaua utilizata este ecologica. De asemenea, mii de britanici aleg anual sa fie ingropati in cimitire „verzi”, unde piatra funerara este inlocuita cu plante, sau direct in padure.

Iesiri din scena

Incinerari ecologice Preocuparea pentru mediu se face simtita si in India, unde traditia hindusa cere incinerarea cadavrului. Alarmat de cantitatile uriase de lemn consumate de rugurile traditionale, inginerul Vinod Agarwal a inventat un incinerator care pastreaza mai bine caldura si permite o buna circulatie a aerului, consumul de lemn si emisiile de CO2 reducandu-se cu 75%.

Cei care ies din morminte

Sicriele personalizate sunt la mare moda si in Africa, in special in acele zone unde domneste credinta ca mortii nu sunt cu adevarat morti, ci sunt undeva de unde ii privesc pe cei vii. In plus, in Madagascar, mortii sunt deshumati de mai multe ori pe an, pentru primenirea lintoliului. La reinhumare, decedatii primesc mici cadouri, tigari sau bautura, iar rudele canta.

Ne puteți urmări și pe Google News