Evenimentul Zilei > Politica > Teodorovici dă o ultimă lovitură. Ce sunt obligați să facă toți operatorii economici
Teodorovici dă o ultimă lovitură. Ce sunt obligați să facă toți operatorii economici

Teodorovici dă o ultimă lovitură. Ce sunt obligați să facă toți operatorii economici

Pe ultima sută de metri a mandatului, Eugen Teodorovici reușește să treacă de votul Senatului o inițiativă.

Este vorba despre impozitarea bacșișului, care a primit vot pozitiv din partea senatorilor, fiind votată în plen. Nu toate partidele au fost de acord cu inițiativa ministrului de Finanțe. De exemplu, PNL a votat contra, iar senatorii UDMR s-au abţinut, relatează Radio România Actualități.

Potrivit documentului supus votului Senatului, toți operatorii economici vor avea obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici pentru nivelul bacșișului oferit – între 0 și 15%.

Toți banii care se vor strânge din încasarea bacșișului trebuie distribuiți salariaților, mai prevede inițiativa lui Teodorovici, desprinsă, de fapt, din propunerea patronatelor din Horeca.

„Este discutată, convenită cu mediul de afaceri, există toate avizele Consiliului Economic Social, ale Consiliul Legislativ”, a declarat Teodorovici. Pe de altă parte, senatorul Tantos Barna (UDMR) este rezervat în privința necesității unei asemenea legi: „Ar însemna, practic, ca fiecare client, înainte să plătească, în momentul în care cere nota de plată, să fie întrebat dacă dorește să plătească bacșiș”.

Punctul de vedere al PNL a fost exprimat de senatorul Florin Cîțu: „Acum, pe ultima sută de metri, încearcă să introducă o nouă taxă, să taxeze bacșișul. Vă dați seama cât de mare este gaura la buget și ce dezastru lasă la Finanțe dacă se duc să impoziteze bacșișul”.

Propunerea legislativă inițiată de Eugen Teodorovici va ajunge și în Camera Deputaților, care este for decizional.