Viticultorii romani critica propunerea Comisiei Europene de a interzice imbogatirea vinului cu zahar.
Producatorii romani de vin se opun propunerilor Comisiei Europene de a interzice practica imbogatirii vinului cu zahar si de a defrisa o suprafata de 10a din teritoriul viticol al fiecarei tari, propunand in paralel un buget mai mare pentru industria autohtona a vinului, ne-a declarat ieri presedintele Patronatul National al Viei si Vinului, Ovidiu Gheorghe.
Conform strategiei de reforma a sectorului viticol, aflata in dezbatere publica la Bruxelles pana in 2008, Comisia Europeana interzice imbogatirea vinului cu zahar si ajutoarele pentru distilarea, restituirile la export si depozitarea privata a vinului, acestea fiind considerate masuri ineficiente de sprijinire a pietei.
Executivul european doreste, in paralel, defrisarea a 200.000 de hectare cu vita-de-vie cu scopul de a rezolva criza de supraproductie de vin cu care se confrunta in prezent piata comuna. Conform proiectului, fermierii nu vor fi obligati sa renunte la plantatii, insa vor primi sume atractive daca o vor face.
Cu zaharoza Producatorii romani de vin din Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV) si din Asociatia Producatorilor si Exportatorilor de Vin (APEV) propun, pe langa utilizarea mustului concentrat, sa se permita si utilizarea zaharozei in conditii speciale.
„Interzicerea acestei practici va exclude mari suprafete de vita-de-vie din circuitul economic, mai ales in cazul vinurilor de masa, care reprezinta peste 85a din volumul total de vin produs in tara noastra”, ne-a declarat Rodica Capatana, presedintele APEV.
De asemenea, producatorii romani de vin vor ca defrisarile - de 5a din teritoriul cultivat cu vita-de-vie al UE, sau 10a din suprafetele fiecarei tari - sa fie mentinute la o cota de 5a pentru Romania. „Nu ne impotrivim masurilor legate de stocurile de vin, pentru ca Romania nu tine stocuri”, a explicat Ovidiu Gheorghe.
Totodata, producatorii romani propun un buget mai mare pentru industrie (suma propusa fiind in prezent de 23 de milioane de euro), care sa fie acordata prin prioritizarea suprafetei cultivate cu vita-de-vie, si nu a valorii istorice a subventiilor. Propunerilor celor doua asociatii au fost inaintate Ministerului Agriculturii, care le va trimite ulterior Comisiei Europene.
Fermierii din Tokay vor banii Si producatorii de vin din Europa se declara ingrijorati de solutiile propuse de executivul european: in timp ce in regiunea viticola Tokay din Ungaria se estimeaza ca cei mai multi din micii producatori vor fi tentati sa renunte la culturile de vita-de-vie in favoarea primelor de la Uniune, viticultorii din Franta si Germania au declarat ca vor sustine impreuna blocarea propunerilor Comisiei.