UE respinge cererea Israelului. Mişcarea Hezbollah nu va fi pe lista neagră a organizaţiilor teroriste

UE respinge cererea Israelului. Mişcarea Hezbollah nu va fi pe lista neagră a organizaţiilor teroriste

Uniunea Europeană a respins cererea ministrului israelian al Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman, de a plasa mişcarea libaneză şiită Hezbollah pe lista neagră a organizaţiilor teroriste, după atentatul terorist, din 18 iulie, de la Burgas, Bulgaria.

"Nu există consens pentru a plasa Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste", a declarat ministrul cipriot de Externe, Erato Kozakou-Marcoullis, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE. El a menţionat însă că Uniunea Europeană ar putea să includă Hezbollah pe această listă dacă ar exista dovezi intangibile ale implicării ei în acte teroriste. Israelul a reacţionat imediat, prin vocea purtătorului de cuvânt al ministerului de Externe. "De mai multi ani, noi furnizăm informaţii Europei asupra implicării directe a Hezbollah în atacurile teroriste", a spus Yigal Palmor. Potrivit oficialului israelian, "anumite state membre ale UE ne-au indicat clar că, din motive politice, preferă să nu adauge Hezbollah pe listă, chiar dacă nu contestă dovezile", scrie "Le Figaro".

Israelul acuză Iranul şi Hezbollah că ar fi încercat să comită atentate în "peste 20 de ţări în timpul ultimilor ani" şi că ar fi în spatele atacului terorist de săptămâna trecută, din Bulgaria, soldat cu moartea a 5 turişti israelieni. Iranul este acuzat că ar fi comandat atacul - în replică la uciderea unor oameni de ştiinţă iranieni în domeniul nuclear, acţiuni care ar fi fost comise de Mossad -, în timp ce Hezbollah este acuzată că l-ar fi executat. Atât Iranul cât şi mişcarea şiită libaneză au negat acuzaţiile.

Ministrul israelian de Externe consideră că includerea Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste "ar da un semnal bun comunităţii internaţionale şi poporului israelian". Omologul său cipriot susţine însă că Hezbollah este o organizaţie care, pe lângă braţul său armat, este în special un partid "activ în politica libaneză".

Ne puteți urmări și pe Google News