Udrea le dă plajele hotelierilor

Udrea le dă plajele hotelierilor

Situaţia plajelor este încă incertă, deşi mai sunt doar două săptămâni până la deschiderea oficială a sezonului.

Hotelierii nu ştiu când vor primi plajele în custodie şi nici care vor fi criteriile de alocare a acestor spaţii, iar actualii concesionari îşi fac planurile de afaceri ca până acum, pe baza contractelor încheiate anii trecuţi cu Direcţia Apele Române Dobrogea Litoral (DADL).

Între timp, Ministerul Turismului lucrează la o ordonanţă de urgenţă prin care administrarea plajelor va trece de la DADL la hotelieri, potrivit ministrului turismului, Elena Udrea.

Hotelierii sunt în ceaţă

Ne puteți urmări și pe Google News

„Proiectul prevede ca utilizarea plajelor în timpul sezonului estival să fie încredinţată celor care desfăşoară activităţi de turism pe litoral, cu precădere celor care deţin structuri de cazare turistică”, afirmă Elena Udrea. Proprietarii de hoteluri sunt încântaţi de iniţiativă şi speră să fie pusă în practică în curând, pentru că deschiderea oficială a sezonului va avea loc pe 1 Mai. „Hotelierii sunt pregătiţi să ia plajele în primire, dar trebuie să aibă timp să le amenajeze”, susţine Corina Martin, preşedintele Asociaţiei de Promovare a Litoralului.

În prezent, plajele aparţin Direcţiei Apele Române Dobrogea Litoral, din subordinea Ministerului Mediului, care le-a concesionat deja unor operatori privaţi. Unul dintre aceştia este societatea Vega, care administrează 4,2 hectare de plajă în Mamaia. „Noi avem contract pe 10 ani, încheiat în 2007 cu DADL. Ne-am achitat de obligaţiile contractuale şi eventualele modificări ale contractului le vom discuta cu serviciul juridic al firmei”, afirmă Gheorghe Enciu, managerul Hotelului Vega.

Criteriile prin care vor fi distribuite parcelele de plajă sunt neclare. „Nu ştiu care va fi suprafaţa aferentă. Presupun că va fi proporţională cu numărul de turişti din hotel”, este de părere Andrei Trandafir, proprietarul unui hotel din Mamaia. Ciprian Constantinescu, preşedintele Patronatului In dustriei Hoteliere „Marea Neagră”, spune că, potrivit propunerilor, accesul pe plajă va fi gratuit pentru clienţii hotelurilor, cu plată pentru amatorii de şezlonguri, iar 20% din suprafaţă va fi destinată publicului larg, care va dori să stea pe prosop.