UDMR, solidară cu aleșii arestați pentru corupție. Liderul PPMT: ”o greșeală enormă”
- Traian Deleanu
- 1 mai 2015, 16:48
La două zile după ce primarul și viceprimarul orașului Miercurea Ciuc au fost reținuți de DNA într-un caz de corupție, la o zi după ce aceștia au fost arestați la domiciliul în urma unei hotărâri judecătorești, liderii UDMR își declară public solidaritatea cu cei doi.
"Uniunea Democrată Maghiară din România își exprimă solidaritatea cu liderii administrației publice locale ai municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert și Szoke Domokos, ambii fiind oameni foarte devotați și dedicați activității pe care o desfășoară în interesul comunității locale", declară președintele UDRM, Kelemen Hunor, într-un comunicat al Uniunii citat de Agerpres.
La fel ca și la Congresul în cadrul căruia a fost reales în fruntea UDMR, acum două săptămâni, Hunor readuce în discuție ideea potrivit căreia reprezentanții Uniunii reprezintă ținta unor anchete dirijate. ”Protestăm împotriva hărțuirii colegilor noștri, avem încredere în nevinovăția lor, respectiv în faptul că Parchetul va încheia cât mai curând procedura demarată împotriva lor. Contrar zvonurilor apărute în mass-media, Direcția Națională Anticorupție nu îi suspectează pe Raduly Robert și Szoke Domokos de luare de mită, de aceea UDMR așteaptă cât mai curând posibil clarificări în acest sens, respectiv consideră că prezumția de nevinovăție este aplicabilă și în cazul colegilor noștri", mai arată Hunor în comunicatul remis agenției Agerpres.
„În cadrul elitei politice maghiare a apărut demult fenomenul corupției”
Președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Szilágyi Zsolt, a comentat pentru Evenimentul Zilei ieșirile din ultima perioadă ale liderilor UDMR, lideri care își exprimă solidaritatea fie cu condamnați penali definitiv și încarcerați (cazul fostului ministru al Comunicațiilor, Zsolt Nagy) sau cu urmăriți penal, dar care au fugit din țară (cazul deputatului UDMR, Marko Attila).
”Eu cred că în cadrul elitei politice maghiare a apărut demult fenomenul corupției și UDMR-ul face o greșeală enormă prin faptul că tolerează și nu încearcă să scape de acest fenomen. Nu acuz pe nimeni, persoane concrete, vorbesc principial. Cred că politica UDMR în ceea ce privește managementul acestui fenomen în cadrul organizației este greșit”, declară Szilágyi Zsolt.
Liderul etniei maghiare respinge ipoteza unui ”exces de zel al procurorilor referitor la maghiari”. ”Cred că fiecare partid și lider trebuie să se confrunte clar și sincer cu acest fenomen, deoarece România, după 25 de ani, pare un eșec și un dezastru economic tocmai din cauza acestui fapt. Sunt alte domenii în care, într-adevăr, cred că sunt tendințe discriminatorii, dar un exces de zel al procurorilor împotriva maghiarilor nu am văzut”.
Tokes Andras: nu e o chestiune politică, e una juridică
Tokes Andras, fostul vicepreședinte al PCM și fratele europarlamentarului Tokes Lazslo, consideră, de asemenea, că amestecul politicului în treburile justiției nu este unul de bun augur. ”Eu sunt de acord că țara trebuie să se dezvolte în direcția în care DNA și toate instituțiile abilitate să își recâștige complet locul și cinstea. Părerea mea e că Marko Attila trebuia să se prezinte în fața procurorilor. Că fuge de aceștia are efect exact invers. Poate nu la Congres trebuia să zică asta (referitor la declarațiile lui Kelemen Hunor – n.r.). După mine, trebuia să facă asta în cursul procedurilor juridice. Ca martor, eventual, să se prezinte cu anumite documente să arate care este adevărul. Nu Congresul UDMR era locul potrivit, deoarece aceasta nu este o chestiune politică, ci juridică”, spune Tokes Lazslo.
Arestați la domiciliu pentru 30 de zile
Tribunalul București a decis, pe fond, dispunerea măsurii arestului la domiciliu, pentru 30 de zile, pentru primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, şi pentru viceprimarul, Szoke Domokos. Cei doi sunt cercetați de DNA într-un dosar de corupție, în care primarul este bănuit de două infracțiuni de abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu și conflict de interese. De altă parte, viceprimarul Szoke Domokos este suspectat de patru infracțiuni de abuz în serviciu și de instigare la infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale.
Comunicatul DNA
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
1. În calitatea sa de primar, Raduly Robert-Kalman a aprobat ilegal o autorizație de construcție pe baza unor documentații incomplete, aferente reabilitării/modernizării unui imobil în care își desfășoară activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universității Sapientia. În baza relațiilor dintre Raduly Robert-Kalman și conducerea instituției de învățământ, primarul fiind și cadru didactic la filiala din municipiu a universității, acesta a aprobat, în septembrie 2014, autorizația pentru efectuarea unor lucrări de construcție la imobil și amenajare a spațiului aferent (parcări și alei în proximitatea acestuia), în condițiile în care documentațiile depuse pentru aprobare nu îndeplineau condițiile legale.
2. În perioada iulie - septembrie 2014, în condițiile în care Casa de Cultură a Sindicatelor – Filiala Miercurea Ciuc acumulase datorii și față de aceasta s-a deschis procedura de insolvență, în calitatea sa de primar, inculpatul Raduly Robert – Kalman a determinat o persoană, desemnată de instanță să fie administrator judiciar al debitoarei, să accepte vânzarea către Primăria Miercurea Ciuc, la un preț subevaluat, a unui imobil deținut de casa de cultură. În acest scop, s-a stabilit să fie desemnat un evaluator, astfel încât acesta să menționeze degradări și uzuri inexistente, apte să justifice o evaluare a imobilului situată sub cea reală.
3. Raduly Robert-Kalman și Szoke Domokos în calitate de primar, respectiv viceprimar, au aprobat efectuarea de plăți nejustificate, în mai multe tranșe, în favoarea S.C. Topo Service S.A. în lipsa recepției legale a lucrărilor de cadastru general efectuate de această firmă. Plățile nejustificate s-au efectuat în baza unui contract încheiat între primăria Miercurea Ciuc cu S.C. Topo Service S.A., în care s-a menționat inițial prețul de 640.904 lei, majorat la 961.304 lei prin act adițional .
Plățile s-au efectuat în condițiile în care documentația întocmită de această firmă a fost restituită de 3 ori de OCPI Harghita, în mod succesiv, din cauza nerespectării unor condiții legale și pentru nesocotirea unor standarde tehnice, fiind refuzată recepția lucrărilor de către instituția menționată, sigura abilitată pentru aprobarea lucrări de cadastru general la nivelul județului.
Actele întocmite de S.C. TOPO SERVICE S.A., pentru care aceasta a primit sumele de bani menționate în contractul și actul adițional întocmit, nu au avut ca rezultat deschiderea cărților funciare ori realizarea unei evidențe actualizate de cadastru și publicitate imobiliară la nivelul mun. Miercurea Ciuc, fiind prejudiciat bugetul local cu sumele de bani achitate pentru lucrări lipsite de valoare juridică și finalitate.
4. Szoke Domokos, viceprimar al municipiului Miercurea Ciuc, a determinat modificarea ilegală, în favoarea unei persoane, a unui contract de închiriere ce are ca obiect închirierea de către o societate comercială a unui spațiu comercial proprietate privată a administrației locale Miercurea Ciuc, utilizat de societate ca punct de lucru.
La data de 22.06.2014, Szoke Domokos a fost solicitat de persoana respectivă să altereze conținutul contractului de închiriere, pentru a permite chiriașului să subînchirieze parte din imobil. Astfel, s-au încălcat prevederile contractuale inițiale adoptate prin Hotărâre de Consiliu Local.
La data de 23.06.2014, Szoke Domokos a dispus modificarea ilegală a contractului, în sensul cerut de persoana respectivă.
5. Szoke Domokos, în calitate de președinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitație organizată de primăria Miercurea Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrări de amenajare zonă verde, în valoare estimată de 1.320.170 lei, a acceptat și declarat câștigătoare o ofertă neconformă depusă de către S.C. GARDEN CENTER GRUP S.R.L. din București, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza cărora au fost aprobate decontări ilegale în favoarea firmei, în temeiul unei documentații neconforme realității care atesta lucrări pentru suprafață de teren mai mare decât cea reală.
După executarea lucrărilor, Szoke Domokos a semnat și avizat documentații justificative prin care au fost acceptate plățile pentru lucrări aferente unei suprafețe de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală.
6. A mai rezultat comiterea unei infracțiuni de abuz în serviciu, de către Szoke Domokos, ce a constat în luarea autoturismului de serviciu, din dotarea primăriei, și deplasarea cu el strict în interes personal, de la domiciliul din Miercurea Ciuc, în perioada 18-21.07.2014, în concediu la rude din jud. Tulcea. Cheltuielile cu combustibilul au fost imputate Primăriei Mun. Miercurea Ciuc, iar valoarea combustibilului și uzura autovehiculului constituie prejudiciu material cauzat Mun. Miercurea Ciuc.