Evenimentul Zilei > Actualitate > Ucraina ar putea intra în faliment, din cauza pensiilor
Ucraina ar putea intra în faliment, din cauza pensiilor

Ucraina ar putea intra în faliment, din cauza pensiilor

Ucraina ar putea intra în faliment din cauza sistemului de pensii prea generos, potrivit unei analize realizate de Reuters. Sistemul de pensii al vecinilor de la nord est a necesitat cheltuieli care au însumat aproape o cincime din PIB-ul ţării. Autorităţile de la Kiev nu s-au limitat la a menţine sistemul de pensii moştenit din perioada sovietică, dar l-au şi extins, conform Mediafax.

Pensia medie în Ucraina este de 140 de dolari ceea ce generează costuri uriaşe pentru buget. Fenomenul de îmbătrânire a populaţiei în Ucraina înseamnă că necesarul de finanţare din sistemul de pensii va creşte dacă nu se fac schimbări. Există, deja, nouă pensionari la zece angajaţi care contribuie la fondul de pensii, iar raportul se va înrăutăţi.

Vor creşte limita vârstei de pensionare

Potrivit lui Marcin Swiecicki, , director al centrului de cercetare Blue Ribbon Analytical and Advisory Centre, Ucraina aplică un impozit de salarii de 35%, printre cele mai ridicate din lume.
Până în 2050, Ucraina va trebui să coboare pensia la 28% din salariul mediu, de la 40% în prezent. Dacă vrea să menţină raportul actual dintre pensii şi salarii, statul va fi nevoit să urce vârsta de pensionare la 65 de ani, de la 60 de ani pentru bărbaţi şi 55 de ani pentru femei în prezent.

Până în prezent, guvernul s-a angajat doar să majoreze vârsta de pensionare pentru femei la 60 de ani, obligaţie asumată în acordul cu Fondul Monetar Internaţional, respectiv să scadă sumele primite de persoanele pensionate înainte de limita de vârstă.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: