Din cauza ca in Grecia si Turcia lunile iulie si august au devenit excesiv de fierbinti, romanii extind sezonul estival din mai pana in octombrie.
Canicula a atins deja Grecia in weekend, cand s-au inregistrat temperaturi de peste 30 grade Celsius in sud, mercurul urcand chiar pana la 35 grade Celsius la Atena, din cauza unui val de aer cald venit din nordul Africii.
Stirea ar fi trecut poate neobservata, daca n-ar fi inca multi romani care nu si-au planificat pana acum concediile si care incep sa-si ridice serioase semne de intrebare cu privire la oportunitatea unei vacante in Grecia, in iulie sau in august, mai ales ca prognozele anunta o vara excesiv de calduroasa in toata regiunea.
Tot in regiunea mediteraneeana se afla si Spania, Turcia, Egiptul, Tunisia etc., destinatii care insumeaza, impreuna cu Grecia, aproape doua treimi (65%) din optiunile sutelor de mii de romani care aleg sa-si petreaca vacanta de vara in strainatate.
Multi turisti au suferit anul trecut stari de disconfort sau afectiuni provocate de caldura de la sfarsitul lui iulie si inceputul lui august. Mai mult, sute de romani care au optat pentru litoralul grecesc, mergand, de pilda, in Halkidiki, s-au trezit cu planurile de vacanta transformate in scrum de incendiile de padure provocate tot de caldura excesiva.
Aceste experiente, adaugate la semnalele de alarma reprezentate de canicula de 35 grade Celsius care a atins deja Grecia, precum si la prognoza de vara mediteraneeana torida, explica de ce a aparut deja o tendinta de „migrare” a vacantelor spre iunie si septembrie.
De ce s-au infierbantat insa atat de tare lunile iulie si august? Fiindca efectele incalzirii globale se resimt mult mai puternic in regiunile de sud si sud-est ale Europei, unde clima va deveni si mai calda si uscata decat in prezent, potrivit oamenilor de stiinta din Comisia Interguvernamentala ONU pentru Schimbari Climatice (IPCC). Acest fapt afecteaza cursurile de apa, vegetatia, agricultura, industria energetica, dar si turismul estival din bazinul mediteraneean, unde sezonul de varf va migra catre primavara si toamna, spun specialistii.
„Inceputul sezonului a avansat catre jumatatea lunii mai”
Alin Burcea, patronul agentiei de turism Paralela 45, ne-a spus ca, desi diferenta nu este inca semnificativa fata de anii precedenti, romanii au inceput sa plece mai devreme in vacanta. „Pachetele turistice incep sa fie achizitionate nu incepand cu 15 iunie, ci cu 20 mai. Astfel, inceputul sezonului estival a avansat catre jumatatea lunii mai”, spune Burcea.
Deocamdata insa, o crestere foarte consistenta a cererii pentru petrecerea vacantelor la sfarsitul primaverii sau la inceputul verii este putin probabila, cu toate schimbarile climatice care au loc in lume. Perioada in care, de obicei, se dau si se iau concediile este vara, cu predilectie lunile iulie-august. Iar o modificare a acestui ritm este posibila doar odata cu schimbarea mentalitatii, considera Alin Burcea.
Avantajele extrasezonului: ocolesti preturile si canicula
Pe de alta parte, nu putem face abstractie nici de perioada de vacanta a elevilor, liceenilor si studentilor, cuprinsa intre a doua jumatate a lunii iunie si a doua jumatate a lui septembrie. Astfel, cei care pleaca in vacanta cu toata familia sunt nevoiti sa aleaga un pachet turistic care se incadreaza in aceasta perioada.
Fiind cele mai calduroase, dar si cele mai cautate luni de vacanta, costurile unui concediu la mare in aceasta perioada sunt cele mai piperate. In lunile considerate „varf de sezon”, hotelierii practica preturi aproape duble comparativ cu inceputul si sfarsitul perioadei vacantelor.
Persoanele care au posibilitatea sa aleaga o vacanta la finele sezonului deseori nici nu stau pe ganduri. „In ultimii ani, romanii au inceput sa descopere avantajele vacantelor de la inceputul si sfarsitul sezonului de vara, datorita preturilor mai mici practicate, dar si a temperaturilor mai scazute”, a adaugat patronul agentiei Paralela 45.
MENTALITATI SI OBISNUINTA
Vacanta de vara, o traditie europeana
Concediile romanilor sunt alese dupa doua criterii: sezonul turistic si vacantele copiilor. Drept urmare, cei mai multi dintre ei prefera sa scape de caldura oraselor in lunile iulie-august, dupa cum spune sociologul Alfred Bulai, ca sa dea peste aglomeratia din statiunile turistice.
De asemenea, Bulai subliniaza ca aceste doua luni sunt dedicate concediilor si din cauza mentalitatilor: daca aleg litoralul autohton, romanii incearca sa prinda perioada de sezon fiindca asa au s-au invatat, iar puterea obisnuintei functioneaza si daca aleg o destinatie externa. „E o chestie de traditie, care nici macar nu e romaneasca. In tarile occidentale din Uniunea Europeana aproape toata lumea isi ia concediu in august. Toata Europa e aproape moarta in perioada aia”, e de parere Bulai. (Andreea Ciuperca)